Корнелия Нинова: Отново настояваме правна комисия да разгледа увеличените наказания за пияни и дрогирани шофьори

Декларация от името на ПГ на „БСП за  България“

 

Приетата от вас програма, уважаеми колеги, за работата на Народното събрание тази седмица представлява още една загубена седмица парламентарно време. По едно изслушване на ден. Да, важна е информацията, която ще чуем от служебните министри за вземане на решение, но помислете дали е достатъчна в този момент на изключително много предизвикателства пред държавата и пред нас като законодателен орган.

Работата в залата на Народното събрание много зависи от работата на комисиите – какво комисиите ще произведат като продукт, за да влезе тук да го гласуваме.

Господин председател, миналата седмица имахме остър сблъсък по един въпрос. Искам да го поставя отново, защото той стои с още по-голяма сила. Десети ден близки на убитите момиче и момче от шофьор на пътя протестират. В цялата страна се организират протести по този повод. Преди три дни само беше издадена 3-годишна условна присъда на човек, който е убил на пътя. Той преди инцидента има 49 нарушения, а след убийството през 2020 г. е направил още 29 нарушения. И този човек е с 3-годишна условна присъда. Родителят на детето казва: „Животът на детето ми не е условна присъда“.

В правна комисия днес в дневния ред фигурира една точка – изслушване на министъра на вътрешните работи за предотвратяване на престъпленията по транспорта. Вчера – кръгла маса, днес – изслушване, утре, сигурно, работна група. И така докато приключи работата на 49-ото Народно събрание. Този филм сме го гледали в 48-ото Народно събрание, ние от „БСП за България“, когато внесохме промените в Наказателния кодекс, които изключват условните присъди, увеличават наказанията до 20 години, отнемане на имущество. И никой не му обърна внимание. Сега продължавате. Има един въпрос, който е логичен и в него няма политика – защо, г-н председател и господа от ГЕРБ, които сега управлявате правна комисия? Този закон е внесен. Стои вече един месец. Какво по-логично от това да го приемем? Всички сте съгласни, че тези мерки трябва да се предприемат, за да спрем войната по пътищата. А този, който кара пиян и дрогиран, да отива там, където му е мястото, защото убива хора. Защо това не става, питам, има ли някаква причина? Защото ние не намираме.

Настояваме, г-н председател, ако трябва се намесете или ако изберете председател на правна комисия, в правна комисия да бъде вкарано решението, а не изслушването. Изслушвали сме се сто пъти. Единодушни сме, че трябва да го решим. Решението е едно-единствено – приемане на промени в Наказателния кодекс. Имаме становища от всички институции в държавата – от прокуратура, от МВР – от всички. Още от миналия парламент имаме. И сега пак ще ги викате да ги слушате. Какво повече да ги слушаме? Призоваваме към действия. Настояваме да намерите начин в дневния ред на правна комисия днес или утре, когато също има правна комисия и пак го няма този закон да намери място, да бъде приет и възможно най-бързо да бъде придвижен и през зала до окончателното му приемане на второ четене. В името на справедливостта. В името на сълзите на тези хора, които няма да спрат. Докато ние, законодателите, не започнем решаването на този въпрос с най-драконовския закон, който можем да измислим

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *