Къща в подножието на планината

Пандемията пренасочи немалка част от купувачите на жилища към къщи със собствен двор, поставяйки фокуса върху по-голямата жилищна площ и близостта до природата. Пандемията вече е в миналото, но уроците от нея остават.  В България предлагането на нови къщи, които да са част от модерен комплекс с разнообразни достъпни удобства, винаги е било оскъдно, но на пазара започват да се появяват и отличителни проекти на инвеститори с мащаб и отношение към средата.

Пример за такъв проект недалеч от столицата е мащабният нов комплекс „СамЕлион“ в най-зелената част на Самоков. Вдъхновен от концепцията за здравословен живот близо до природата, затвореният комплекс е разположен в подножието на Рила и включва 36 къщи, хотел, конферентен център, публични пространства и ресторанти с чиста храна собствено производство. Спортно-възстановителната част на комплекса предлага нова мултифункционална зала за 3 хил. души, фитнес зали, плувни басейни, медицински и спа център.

Предвижда се изграждането му да приключи до края на годината.

Снимка: СамЕлион Снимка: СамЕлион

Къщите

36-те еднофамилни и двуфамилни къщи в комплекса вече имат акт 14 и са разположени изцяло в паркова среда. Те имат висока степен на завършеност и се предлагат с напълно обзаведени бани и санитарни помещения, подови настилки и газифициране.

Всеки от домовете е оборудван с инсталации за отопление, вътрешни стълби и парапети, системи за осветление, възможности за „умен дом“ и пренос на глас, данни и видео сигнали.

 

Къщите са от няколко основни типа, разположени в отделни зони.

Зоната с еднофамилни двуетажни къщи се намира в средната, най-тиха част на селището, непосредствено до вътрешната паркова зона. Тази зона включва 7 жилищни сгради с еднакви параметри, като към всяка има обособено дворно пространство.

Еднофамилните триетажни къщи са в западната част на селището. Тази зона включва 9 жилищни сгради с еднакви параметри и всяка с обособено дворно пространство.

Има също и зона с двуетажни еднофамилни редови жилищни сгради, обособени в четири секции, както и зона с триетажни многофамилни редови жилищни сгради, обособени в четири секции, разположени южно от хотелския комплекс. Подробна информация за къщите с площи и разпределения е налична тук.

Комплексът разполага с достатъчно гаражи и паркоместа към сградите.

Снимка: СамЕлион Снимка: СамЕлион

Локацията

Безспорно предимство на „СамЕлион“ е локацията на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков. Комплексът е разположен в подножието на Рила и в непосредствена близост до река Искър, на 50 км от София и 10 км от курорта Боровец.

Местоположението предлага южно изложение, чист въздух, панорамна гледка към планината и лесен достъп до парковата зона до река Искър и ски пистите на околните курорти.

В близост се намират и минералните извори в Белчин бани, красивият язовир Искър и ски зона Мальовица, откъдето започват някои от най-живописните екопътеки и туристически маршрути.

Обществената зона

Освен къщите за продажба, „СамЕлион“ включва публична част с хотел, голям спортно-възстановителен център със зала за 3 хил. души и разнообразни пространства за спа, спорт, релаксация и здраве, достъпни за всички живущи и посетители.

Обществената зона е разположена в северната част на комплекса, където са и многофункционалната сграда с хотел, ресторант, конферентен и спортен център. Там ще има и специализиран медицински център, който ще предлага функционална диагностика и рехабилитация за всички живущи и гости.

Снимка: СамЕлион Снимка: СамЕлион

„Основната идея в генералния ни план за комплекса беше обединяването на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване на паркова среда“, разказва арх. Любомир Станиславов от „S Architectural Team“. „Водещата ни цел беше да се впишем устойчиво във всички природни дадености на терена. Това се вижда и с просто око в очертанията на сградите, които са вдъхновени от магичните форми на Рила и следват естествените извивки на планината.“

Инвеститорът

Инвеститор е „Самел-90“ АД – един от най-големите работодатели и производители в Община Самоков. Компанията влага над 80 млн. лв. в територията от 70 декара, създавайки нови условия за заетост, туризъм и организация на мащабни спортни събития в региона.

Основен двигател на „СамЕлион“ е инж. Петър Георгиев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Самел-90“ и председател на Съвета на директорите на „СамЕлион“ АД. В ролята си на президент на баскетболния клуб „Рилски спортист“ и председател на Националната баскетболна лига за мъже в България той цели да привлече и много нови инвестиции в региона, като създаде отлична база за големи спортни събития и тренировъчни лагери.

За мащабната си инициатива през 2022 г. инж. Георгиев е отличен с наградата „Инвеститор в община“ на Национално сдружение на общините в Република България, налагайки „СамЕлион“ като пример за обществено значим проект в страната.

„В „СамЕлион“ съчетаваме модерна архитектура с хармония и съжителство с природата, здравословен и активен начин на живот със сигурност и спокойствие. Целта ни е да създадем модерни условия за спорт и възстановяване и да ги съчетаем със съвременната идея за качество на живот“, обяснява инж. Георгиев идеята на комплекса. „За мен работата е кауза. Работим по този проект с изключителни професионалисти, много от които са от Самоков. Екипът дава най-доброто от себе си и постигаме заедно целта да създадем едно различно място в България.“

И малко числа

Комплексът е разработен върху терен с обща площ 60 854 квадратни метра. Публичната зона е с площ от 23 490 кв. м, а жилищната – 37 364 кв. м.

Предвиденото застрояване е с обща застроена площ на сградите от 16 830 кв. м и обща разгъната застроена площ 45 975 кв. м.

За паркинги, автомобилни алеи и тротоари в жилищната зона са отредени над 5700 кв. метра, а в обществената – 6550 кв. м. Още 1226 кв. м е площта на пешеходните алеи в жилищната зона.

Предвидени са 23 590 кв. м площи за озеленяване и над 2 хил. кв. м водни площи.

 

Препоръчан материал от партньор на investor.bg

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *