Най-високият хотел в света ще отвори врати в Дубай в края на годината

Ако погледнете небосвода на Дубай, вероятно ще се възхитите на работата на Яхия Ян. Той е президент и директор на отдела за проектиране на архитектурно-инженерната компания NORR, която стои зад някои от най-известните забележителности в града, включително хотелите Atlantis и Shangri-La, пише CNN.

Сега той работи по едно от най-амбициозните си творения. Ciel Tower, който трябва да бъде завършен през 2023 г., ще има над 1000 стаи и президентски апартаменти, разпределени на 82 етажа. Хотелът ще е висок 365 метра и ще се превърне в най-високия в света.

За проекта Ян е получил задача да проектира небостъргача на триъгълен парцел в богатия жилищен квартал Dubai Marina с площ от едва 2500 кв. м – малък за сграда с такава височина.

„Това е много стегната сграда. Може да видите такава в Манхатън или Лондон. Ограниченията бяха огромни, но все пак трябваше да се справим“, разказва Ян.

Стъклена наблюдателна площадка ще предлага 360-градусови гледки към града, както и към бреговата линия и култови забележителности като изкуствения остров Палм Джумейра, съобщи строителната компания The First Group. Посетителите ще могат също да се полюбуват на гледки от плувен басейн и ресторанти на покрива.

Освен че въздейства на сетивата, проектът е енергийно ефективен, като използва с 25% по-малко енергия за охлаждане на въздуха от обичайното за сходни сгради, казва Ян.

„Проектът не е само архитектура. Той обединява архитектура и инженерство. Затова толкова обичам проекта. Той… е моята страст, съчетава наука и изкуство“, допълва архитектът.

Дванайсет етажа са завършени, но дори в толкова напреднала фаза Ян казва, че остава „изключително ангажиран“ в работата. „Когато проектирате толкова сложен проект като Ciel, не можете да свалите гарда, не можете да кажете край. Това е траен процес“, допълва той.

Когато Ян пристигнал за първи път в Дубай през 1996 г., той не смятал, че ще постигне толкова много, проектирайки някои от най-култовите офиси, жилищни кули и молове в града.

Той е израснал в Карачи, Пакистан, и се установил в САЩ на 18 години, като получил стипендия. След като учил структурно инженерство в Принстън, завършил магистратура по архитектура. След това Ян работил девет години в САЩ и нямал намерение да напуска, докато не получил предложение да работа от старши проектант, който работил по офис и хотелския комплекс Emirates Towers.

Сега, когато е на 57 години, Ян казва, че не е планирал да остане толкова дълго в ОАЕ. „Това бяха удивителни 25 години в Дубай“, отбелязва той.

За Ciel Tower, чието име идва от френската дума за небе, Ян се надява, че тя ще бъде възприета като неподвластна на времето подобно на Empire State Building и Chrysler Building в Ню Йорк.

„Причината да харесвам името Ciel е, защото смятам, че в собствения ни живот небето е границата, със сигурност е така в моя живот. Имах шанса да порасна и да направя неща, които не смятах, че ще мога да направя. Затова е удивително“, отбелязва Ян.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *