Нови изисквания за влизане и пътуване в Турция

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:

„При влизане на турска територия с автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. 
Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба…“

Хиляди потребители питат какво означава това и то точно в началото на активния туристически сезон, а коментарите във Фейсбук не спират дни след публикуването на разпорежданията. Някои задават въпроса какво ще се случи, ако на шофьора му прилошее или по някаква причина друг пътник в колата трябва да поеме управлението. Ще бъде ли задържан автомобилът? И как ще реагират туристическите агенции, в чиито автобуси пътуват по двама шофьори? Недоверието и неяснотата доведоха до съмнения за легитимността на информацията.

Изискванията за влизане с автомобил в Турция и пътуване в страната се появиха във Фейсбук страницата на Генералното консулство в Истанбул в късния следобед на 11 май. Почти светкавично постът беше разпространен в различните групи, основно в тези за почивки в югоизточната ни съседка. Само за няколко часа той събра стотици споделения и коментари от хора, на които предстои пътуване. В същото време в сайта на МВнР липсваше подобна информация. Малко по-късно постът беше „заключен“, а впоследствие изтрит от администраторите на една от групите с мотива, че „новината е фалшива, защото няма официална информация“.

 

istock
istock

 

Официалната информация се появи ден по-късно в сайта на МВнР в раздела за Практически съвети за Турция. От министерството заявиха за БНР, че забавянето на публикацията се дължи на изчакване на официалната грама. Писма с новите изисквания са получени в туристически агенции, които вече са разпространени на техните сайтове.

Българското външно министерство е предприело постъпки за отправяне на официално запитване към турските власти какво означават новите разпореждания. Отговорът се очаква в следващите дни. В Истанбул вече са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки автомобили, които са управлявани от лице, различно от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, въпреки че същото е било в колата. Има и случаи с официално упълномощени лица, казаха от МВнР.  Публикуваните изисквания имат за цел да предупредят българските граждани, на които предстои пътуване в близките дни, докато се получи официалното тълкувание от турските власти, съобщиха за БНР от МВнР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *