Община Поморие проведе маратон в защитена територия, докато критично застрашени птици мътят

Община Поморие проведе маратон в защитената територията „Поморийско езеро“, в която в момента мътят критично застрашените според Червена книга на България морски дъждосвирци.

„Поморие Рън“ се е провело на 13 май, като е избрано трасето да преминава през лагуната на езерото, въпреки многократните апели на природозащитници маршрутът да бъде променен.

Поморийското езеро е обявено през 2001г. за защитена местност по Закона за защитените територии. В заповедта изрично е записано, че в границите на защитената местност е забранено „безпокоене на птиците“. В нея гнездят „63 вида, застрашени от изчезване, птици“.

Освен това езерото е и първата територията в България, добавена в списъка на Рамсарската конвенция, за влажните зони с международно значение и по-специално като местообитание на водолюбиви птици.

В момента тече активният гнездови сезон на критично застрашените за България дъждосвирци. Те са малки и деликатни птици, които гнездат точно в лагуната, на плажа, на който се проведе маратона.

Събитието съвпадна с момента, в който женските все още мътят яйцата. Това се случва в ямички по пясъка, близо до растителни туфи и дюните. Гнездата им са незабележими и трудно могат да бъдат избегнати.

Въпреки всичко това Община Поморие и кметът на градът Иван Алексиев отказаха да променят маршрута на маратона, за да се избегне унищожаване на гнезда на дъждосвирци.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *