Петков: Габриел ще е единствен вицепремиер и министър на ГЕРБ в проектокабинета

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Кирил Петков каза, че започват с основата на правителството на акад. Денков, което са предложили. „В последните 2 дни имаше хора, които канихме в правителството първия път, не виждаха шанс да се реализира. Като виждат, че е по-реално, казват, че може да се включат. Човек от ГЕРБ – в никакъв случай, освен Мария Габриел, но ще има една-две промени на база на личните истории на всеки един от министрите. Аз няма да съм министър, оставам в Народното събрание.“

„Асен Василев ще бъде министър на финансите. Надявам се проф. Тагарев да остане. Акад. Денков се обажда на всеки от тях. Отбраната е ключова важна за България. Сглобява се един много силен кабинет на базата на първоначалния, който показахме“, добави той.

Кирил Петков се извини за Мария Габриел, но отбеляза: Тя е човек с безспорни качества и компетенция в Брюксел

Към момента не се е създала ситуация от ГЕРБ да не одобряват кандидатура на някой от министрите в проектокабинета „Денков“. „Нямаме ангажимент за министри от ГЕРБ по никакъв начин. Ако има обективни факти, винаги ще чуем. Готови сме за критика, обследване, но трябва да е нещо обективно и реално, а не просто, че не го харесват. Говори се единственият вицепремиер да е Мария Габриел в първите 9 месеца, във вторите 9 месеца – акад. Денков. Началният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца. Ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, то и двете партии трябва да се съгласят на това.“, посочи Петков.

Няма и уговорка от ГЕРБ да посочват кои да са заместник-министрите. Все още няма разговор и за областните управители.

„Винаги съм се дразнил като наблюдател като някой обещае с тежка дума и после започва да се оправдава защо това обещание не е спазено. В нашата партия е приоритет да спазваме обещанията си. С втория мандат, поканвайки Мария Габриел, въпреки всичките и позитивни качества, обещанието не беше съвсем спазено. Когато човек има възможността да се извини, мисля че трябва. Не съжалявам за това, което предложихме, ни най-малко. Мария Габриел е човек, който може да сбъдне големите ни приоритети за Еврозоната и Шенген. Тя обективно няма греховете на ГЕРБ. Видях тежестта, която тя има в Европа“, коментира още съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и гарантира, че стремежът им остава да са честни към избирателите си.

Арестът на Бойко Борисов не е бил нареден от него, заяви още Кирил Петков.

„Не искам въобще да има главен прокурор и длъжност в България, за която да се казва, че само Господ е над нея“, посочи той.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *