План Б за кабинета. Топ политолог с гореща прогноза

„Или ще вървим към план Б, или към избори.“ Това мнение изрази пред БНР политологът Лидия Даскалова.

ГЕРБ иска да измие образа си и да отвори нова страница в политическата си история. ПП заявиха, че ще бъдат различен модел. Би било странно, ако се стигне до някаква коалиция между тези две политически сили, а и на каква цена, смята тя. Според Даскалова сме наблюдавали разиграване на топката между първата и втората политическа сила, а първата да казва на втората да предложи кабинет е „интересен ход“, който според нея обаче не е довел до нищо.

Единственият шанс е ПП-ДБ да бяха преглътнали множеството различия, които имат с ГЕРБ, но с цената на какъв компромис, посочи Даскалова.

„Не вярвам те да са имали огромното желание да се осъществи тази коалиция.“

Лидия Даскалова изрази предположение, че подобна коалиция не би била дълготрайна и би последвала съдбата на последното редовно правителство на Кирил Петков. По-неприемливи партньори за БСП сега са ПП-ДБ, отколкото дългогодишните им опоненти от ГЕРБ, отбеляза още тя.

„Може би в момента сценарият ГЕРБ да получат подкрепа на ИТН, ДПС и някой друг звучи по-реалистично, но защо трябваше да минаваме през всичко това? Защо това не стана досега? Защо трябваше да минаваме през 2, 3 или 4 избора?“

Лидия Даскалова не изключва „някакъв ход да се промени фокусът на избирателя“, на хората да им писне, обществото да се измори и накрая да се съгласи на каквото и да е.

Политиците не са наясно какво ще произтече от цялата тази игра на политика между тях, обобщи Даскалова в предаването „Преди всички“. По думите ѝ „нашата политика няма никаква предсказуемост, защото е изключително безпринципна“.

Не може партиите да бъдат някакъв флуид, който да се нагажда според това какво харесва обществото, подчерта тя.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *