Повишаването на лихвите подлага на натиск и пазарите на луксозни имоти в света

Индексът на първокласните глобални градове на консултантската компания Knight Frank, който следи цените на 46 водещи пазара на луксозни имоти в света, е намалял с 0,4% в 12-те месеца до края на март 2023 г. Това е рязък обрат спрямо връхната точка от 10,1% през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Забавянето на растежа в огромна степен се дължи на резкия ръст на лихвите след затягането на паричната политика в света през последно време.

На годишна база цените намаляват на 16 от 46 проследени пазара. Макар че две трети от пазарите продължават да отчитат ръст, големият размер на спада на цените на най-слабите пазари тласка общия индекс на отрицателна територия.

На върха на индекса на Knight Frank за ръста на цените на луксозните имоти през 2023 г. е Дубай с покачване от 44% на годишна база. Но градът е по-скоро изключение. Маями, който е на второ място в класацията, е единственият друг голям град, постигащ двуцифрено годишно покачване от 11% през първото тримесечие. Цюрих (9,4%), Берлин (5,7%) и Сингапур (5,5%) допълват топ пет на пазарите, показвайки устойчивостта на богатството, а в случая с Берлин и на инвестиционните центрове.

Дубай, където цените нараснаха със 149% по време на пандемията от март 2020 г. до сега, е пазар, който преминава през значителна структурна промяна. Маями е на второ място сред най-бързо растящите пазари през същия период, но той достига само 59% и показва изключителната трансформация на пазара в Дубай.

Нова Зеландия доминира в дъното на индекса. В Уелингтън цените на луксозните жилища са намалели с над 27% през миналата година, следван от Оукланд (-17%) и Крайстчърч (-15,3%). Сред другите градове със слабо представяне са Стокхолм (-11%) и Ванкувър (-9,4%), което отразява слабото представяне на по-широките им национални пазари.

Какво следва?

Докато Федералният резерв и други централни банки може да са в края на повишаването на лихвите, вероятно е пазарите на луксозни жилища да преживеят траен натиск към спад на цените през идните няколко тримесечия.

Според Knight Frank обаче е малко вероятно да се стигне до корекция, сходна по мащаб с тази по време на световната финансова криза, когато индексът на цените на луксозните имоти в следените градове намаля с 8,2% спрямо връхната му точка през 2009 г. Има първи признаци, че някои пазари отчитат подобрения. 46% от тях са отчели тримесечен спад на цените през второто полугодие на 2022 г., но само 28% са регистрирали спад през първото тримесечие на тази година, най-малкият брой от първото тримесечие на 2021 г.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *