ПП-ДБ опитват да провалят довършването на АМ Струма

Днес от парламентарната трибуна заместник председателят на коалицията „ПП-ДБ“ и лидер на „Зелено Движение“, Владислав Панев, отправи обвинения към служебното правителство, че са подписали договори за довършване на АМ Струма, която трябваше да е готова още през 2004г. Период, през който над 80 човека за загинали на пътя в Кресненското дефиле, а тежко ранените са повече от 400.

Припомняме, че най-големите активисти на партията „Зелено Движение“, която е член на „Демократична България“, са Борислав Сандов, който бе депутат и министър на екологията от тяхната квота и Тома Белев, който беше заместник министър на Сандов и многократен кандидат за депутат.

На 1 август 2022г. –  денят, в който бе прекратен мандатът на кабинета Петков, Сандов подписа заповед с, която се опита да отмени действащата от 2017г. Оценка за въздействие върху околната среда, с цел блокиране на довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Актът бе отменен от съда като незаконен.

 

Членове и многократни кандидати за депутати на „Зелено движение“ са също Андрей Ковачев, който е подал 9 жалби за два месеца срещу довършването на Струма, както и Петко Ковачев, който със съименника си са сред десетте човека, които протестираха вчера срещу Струма и бяха задържани от полицията.

 

С тях двамата на протеста бе арестуван и Стоян Бешков, който с лопата скъса информационната табела на проекта за пътен възел кресна. Той е заместник директор на Националния природонаучен музей, на който Тома Белев и Борислав Сандов се опитаха да отпуснат 4.7 милиона без конкурс и търг, за което са разследвани. Той също е бивш кандидат за депутат от „Зелено Движение“.

 

На протестът вчера бе и Владимир Милушев – уволненият директор на парк Рила, по време на чието управление един от служителите на парка се самоуби, след като бе освободен от длъжност точно преди пенсионирането си. Той също е неколкократен кандидат за депутат на „Зелено Движение“.

 

Там бе и Десислава Стоянова, която е активист от неправителствената организация „За Земята“, която е в най-приближения кръг на Сандов-Белев.

На протеста бе и Димитър Василев – Велин, който е активист на българошвейцарската неправителствена организация „Българска фондация Биоразнообразие“ управлявана от екоактивиста Петко Цветков. Велин е сред най-големите жалбоподатели срещу АМ Струма, включително пращан на няколко пъти в Брюксел от зелените, за да се жалва пред европейските институции.

Всички тези хора имат имоти и връзки с кресненското село Влахи, където зелени въртят бизнес и развъждат лешояди за милиони левове, които нямат условия за живот в региона и мигрират в съседните държави.

Така излиза, че т.н. „местни хора“ на протеста вчера, които събра общо 10 човека, са почти изцяло зелени активисти, които нямат нищо общо с Кресна. От население от над 5000 души в Община Кресна, на протеста имаше не по-повече от 5 човека, които живеят там.

Зелените, които протестираха, от години лобират за изграждането на 15-килоемтров, двутръбен тунел, който да бъде построен от швейцарска фирма.

Вероятно позицията на Владислав Панев от днес е подкрепена и от Кирил Петков, който има тясна връзка с българските еколози – баща му. Петко Петков е биолог, който от години циркулира в средите на зелените. Миналата година дори излезе информация, че строителството на АМ Струма е замразено, защото бащата на Пеков баща е против проекта.

Това се случва въпреки че проектът за АМ Струма през Кресненското дефиле е преминал всички български и европейския процедури, които гарантират за нейната природосъобразност – екологична оценка, която е минала през съдебни обжалвания, има мерки за опазване на зоните от Натура, приети от Националния съвет по биологично разнообразие и Европейската комисия, както и становища на Бернската конвенция, която многократно отказва да образуват дело по случая, въпреки огромния натиск на зелените, защото не открива нарушения.

Сега зелените правят поредния опит да прокарат лобито си и да спрат довършването на магистралата през Кресненското дефиле, а цената я плащат хората с живота си.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *