Празните офиси в Германия са три пъти повече, отколкото през 2019 г.

Около 12% от работните бюра в офисите в Германия остават неизползвани всеки ден.

Причината за това е хибридният модел на работа, който вече е своеобразна постпандемична норма сред „белите якички“, сочи проучване на института „Ифо“, цитирано от БТА.

Броят на празните бюра е три пъти повече, отколкото през 2019 г., отбелязва институтът.

Полупразните офиси са най-обичайни за секторите на информационните технологии, рекламата и консултантските услуги.

„Около една четвърт от служителите в тези сектори работят редовно от вкъщи“, казва изследователят в „Ифо“ Симон Краузе.

„Някои компании преобразуват празните офиси в споделени работни пространства, други просто намаляват работните площи, за да пестят средства“, допълва той.

Според него, това може да окаже влияние на пазара на недвижимите имоти, който вече е под натиск от високите лихви и ръста на цените на новото строителство.

Припомняме, че през първото тримесечие на 2023 г. инвестициите в търговски недвижими имоти в Европа спаднаха до най-ниското си ниво от 11 години насам, по данни на MSCI Real Assets, цитирани от CNN.

Причината е, че инвеститорите, уплашени от по-високите лихвени проценти и икономическите перспективи, отложиха плановете си за придобиване на нови активи.

Броят на продадените офиси – най-големият сектор на недвижимите имоти в Европа, спадна до рекордно ниско ниво, а обемът на сделките се срина до 13-годишен минимум от 10,8 млрд. евро.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *