Проверяват за нелегални екскурзии

Прекратени са регистрациите на 101 туроператори без задължителната застраховка през предходния служебен мандат, а за периода февруари – април 2023 г. по същата причина е заличена регистрацията на още 98 туроператори. Това съобщи министърът на туризма Илин Димитров, представяйки свършеното от него и екипа му във фейсбук.

Същевременно са регистрирани 17 туроператори и туристически агенти, пише още министър Димитров.

По думите му е била създадена безупречна координация и взаимодействие между Министерството, КЗП, ИА „Автомобилна администрация“ и Областните дирекции на МВР, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ по реализирането на контролната дейност – проведени бяха 8 проверки на ГКПП за нелоялни практики и „нелегални екскурзии“, като проверките ще продължат през цялата 2023 г., а браншът оценява инициативата позитивно.

Регистрирахме най-успешния зимен сезон откакто водим статистика – туристите са с 23 на сто над 2019 г. и 25 на сто над миналата година, въпреки неблагоприятните климатични условия през тази зима. Това е един от основните показатели за работата на всеки един министър на туризма – реализираните нощувки и вкараните в бюджета средства, изтъква още Илин Димитров. Той цитира данни на Световната организация по туризъм (UNWTO), според които България е на шесто място в света по „най-добре“ представяща се държава за първото тримесечие на 2023 спрямо 2019.

Успяхме да свършим работа за 2 години в рамките на 8 месеца – категоризирахме над 1400 туристически обекта със забавени и изтекли категоризации. Само за последните два месеца са извършени почти 150 категоризации и сертифицирания. Без тях хотелите щяха да затворят и не можеха да сключат договори с туроператорите, посочва министър Димитров.

 

istock
istock

 

Според него предприетите действия за осигуряване на публичност и прозрачност при провежданите процедури по отдаване под наем на морски плажове чрез засилване на вътрешните контролни механизми и осигуряването на наблюдатели от ДАНС, КПКОНПИ и МВР, са довели до повишаване на доверието в работата на Министерството и до защита на правилата на свободната и лоялна конкуренция. Наблюдава се тенденция на значителен ръст на направените предложения за годишни наемни цени, като за някои обекти са предложени цени, надвишаващи в пъти определените минимални такива, изтъква министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *