Прогресивните политики в икономиката- добре платени работни места, инвестиции в образованието и справедливи данъци

„Прогресивните политики за мен означават- да градим, да строим. Да строим образованието на бъдещето, инфраструктурата на бъдещето, енергийните системи на бъдещето. Да гарантираме производства и индустрии със стабилни, добре платени работни места – на бъдещето.“ Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на „Форум за прогресивни леви решения“ , организиран от Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Според него първото ще бъде гарантирано чрез Плана за възстановяване и устойчивост, а второто – с новата индустриална политика. „ Индустриалната политика, след като дълги години беше развенчавана като вредна намеса в пазарните и глобални процеси, се завърна в последната една година и смятам, че е най-отгоре при взимането на решения. Прогресивните политики помагат за да разпределим по-справедливо ползите от икономическата интеграция, от икономическия растеж, да градим нови отрасли на бъдещето“, коментира Пеканов.

Той допълни, че само едни правила на конкуренция и търговия не са нещо, с което ще се убедят хората в ползите от Европейския съюз. „Не, хората искат неща, които могат да разберат, да усетят, които гарантират тяхното благосъстояние. Можем да го направим, трябва да го направим и ще го направим“, заключи Атанас Пеканов.

Земеделският министър Явор Гечев коментира темата за високите цени на храните и заяви, че при надценка от 100% не можем да говорим за липса на спекула. „Необходими са законови мерки, които да гарантират информирания избор на хората, дори с цената на малко по-голяма административна тежест“, отбеляза той. И допълни, че има изготвени законопроекти, които скоро ще видят бял свят, независимо какво се случва със служебния кабинет. „Иска ми се такива аномалии да не продължават и да не си говорим за това всеки път, при всяка криза“, каза в заключение Явор Гечев по отношение на изкривяването на пазара на хранителни продукти в страната.

„За мен лявото изпреварва времето си.“ Това каза по време на събитието „Форум за прогресивни леви решения“ евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. И затова веднага предложи част от решенията: „ Реформата на пазара на електроенергия- разделянето на ценообразуването на електроенергията от цената на природния газ, ще намали цените, а оттам ще се успокои инфлацията.“ Според нея е необходимо да се насърчават дългосрочните договори, а Европейският съюз да изведе напред автономността си и да разчита предимно на собствените си възможности, да се използват в по- голяма степен собствени ресурси и най-вече- да намали зависимостите си.

Цветелина Пенкова наблегна върху Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии, върху който работи, защото регламентът цели да създаде по-опростена правна рамка за отраслите с нулеви нетни емисии и да стимулира производството на компоненти за тях в ЕС. Тя открои и целта- да има повече инвестиции в производство на технологии за чиста енергия и да се насърчава европейската индустрия да открива нови работни места.

Евродепутатът не подмина и развитието на възобновяемите източници и ядрената енергия като част от Зеления преход и напомни последователната позиция на БСП в тази посока.
„В момента търсим растеж- необходими са реформи и инвестиции. Трябва да има реална политика“, каза Пенкова. Тя смята, че в Европа има много финансови ресурси, които не са инвестирани в хора и индустрията.

„Длъжници сме по отношение на колективното трудово договаряне. Там, където има такова, заплатите са по- високи с 12 процента. Левите решения трябва да осигурят и свободата на сдружаването.“ Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на форума. Според него е важно да има законодателна рамка и нарушаването на правото на синдикално сдружаване да е престъпление.
Той отбеляза и като особен акцент необходимостта от справедливост в данъчното облагане. Според Димитров преките данъци трябва да са по- справедливи- косвените да се намалят, а преките да се увеличат, но за корпорациите. Президентът на КНСБ отбеляза и необходимостта от повече справедливост по отношение на пазара на труда.

„Изкуственият интелект е тема, към която трябва да подходим със здравословен скептицизъм. Неслучайно най-посветените в тази тема хора, водещи учени и предприемачи, се уплашиха и излязоха с подобни апели. За съжаление, индустрията абсолютно винаги изпреварва законодателството.“ Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Иво Христов. Той смята, че в битката за рамкирането на изкуствения интелект много важно ще бъде осъзнаването на проблема от гражданите и активният им натиск, тъй като е много лесно един законодателен орган да бъде пробит. „Индустрията разполага с неограничени ресурси – медийни, финансови, всякакви. Тя обещава растеж, ние все още сме в неолибералната логика: растежът е абсолютното благо. Налице е възможност за нова движеща сила в икономиката през следващите години.“, отбеляза Христов и допълни:
„Ако все още на моменти успяваме да излъжем изкуствения интелект с въпросите си и да му се надсмеем в социалните мрежи, много скоро, вероятно след броени месеци, той ще може да ни се надсмива. В този смисъл – здравословен скептицизъм по отношение на изкуствения интелект.“

„Каквито и прогресивни леви политики да предлагаме, трябва да мислим само дали те ще решат или ще спрат демографската криза. Тя на този етап още не се е превърнала в катастрофа. Тоест, процесът е обратим и нищо не е фатално.“ Това каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов. Той смята, че справянето с демографската криза е плод на целенасочена, системна и стратегическа политика, която започва още от днес и е резултат на приемственост. Според него и изследването, което е направил институтът-всички прогресивни политики – и тези, които ПЕС и Европа предлагат, трябва да са свързани с излизането от това демографско блато.

„40 години неолиберален капитализъм ни докараха дотам, че в момента левите, в най-добрия случай, говорят за социални помощи. В това няма нищо ляво, то е измислено от десните, тоест ние се сражаваме с тях на техен терен. Или в най-добрия случай, ако се осмелят, говорят за данъчна политика – прогресивна – и преразпределение, въпреки че само по себе си това е инструмент“, коментира финансистът Константин Проданов. Той уточни, че ако промяната на данъчната система не намалява неравенствата, това само по себе си не е ляв инструмент: „ В крайна сметка вие ще изземете парите от тези, които могат да си го позволят, но ако след това насочите тези пари отново към финансовия сектор или бизнеса като субсидии на калпак, не сте решили проблема с неравенствата.“

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *