Продаваме го, но не го харесваме. Битката на бизнеса с инвазивните видове

„Може да ви се струва странно, че успешно продаваме един продукт, а в същото време искаме да спрем продажбата му. Но ситуацията е такава“.
Думите са на Кейтлин Бен, маркетинг директор на фирмата Wilder Harrier, един от големите производители на животински храни. И, да, констатацията е странна. Но целта тук не е само да се продава с печалба. А да се съхрани и, евентуално, възстанови биоразнообразието в определен регион.
Как се прави това? Трудно. Wilder Harrier са производители на популярната в последните години кучешка храна, направена от риба. Основната съставка в нея е месото от бял толстолоб. Традиционно този вид се среща в Китай и Сибир, но още през 70-те години на миналия век започва отглеждането й в рибни ферми в САЩ и Канада. Толстолобът обаче се оказва инвазивен вид. Скоро бива пуснат в естествена среда и след това няма спиране.

Толстолобът бавно и сигурно превзема териториите на местните видове риба, които нямат никакъв шанс и намалява популациите им. В днешно време екологичните институции и в САЩ, и в Канада са доста притеснени, че толстолобът може да достигне до Големите езера на границата между двете държави. Случи ли се това, се очаква срив в традиционния за региона риболовен туризъм, което значи по-малко приходи, повече бедни хора и редица други негативни последствия.

Затова сега задачата е да се намали популацията на този вид. Тъй като толстолобът се размножава доста бързо, устойчив е и превзема територии, това не е никак лесно. Ето защо един от начините е масово избиване и превръщане в храна. И понеже едва ли хора биха го яли по три пъти на ден, е решено да се адаптира за кучета.
Преди три години Wilder Harrier започва да продава своята базирана риба кучешка храна. Продуктът се оказва успешен. Към днешна дата са пласирани над 10 хил. торби от по 2 и 5 кг. Това са близо 12 хил. риби или почти 50 тона. Всичките са извадени от американските реки и езера. Но усилията трябва да продължат. Защото в Канада и САЩ смятат рибата за истинска опасност за водите си. Канадските власти директно я наричат „най-сериозната заплаха за водите на Онтарио“.

Wilder Harrier

Толстолобът не е единственият инвазивен вид, с който хората не могат да се справят. На Карибите например имат много голям проблем със саргасума. Това е вид кафяво водорасло, което напоследък превзема популярните в миналото сред туристите плажове. То покрива пясъка в определен период от годината, а резултатът е неприятна гледка и още по-неприятна миризма. Водораслите изпускат сероводород и амоняк, от които на някои хора дори им прилошава. И, разбира се, няма туристи. Т.е. отново загуби за местната икономика.

„Вече нямаме бели плажове, има нещо кафяво. Мирише лошо и е неприятно“, казва пред BBC Пиер Антоан-Гибу, който от осем години живее на остров Сейнт Бард.
Само в рамките на последните десет години количеството саргасум, което океанът изхвърля по бреговете, се е утроило. Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН сред основните причини за увеличението са глобалното затопляне и изпускането на изкуствени торове в океана.
„Обикновено виждаме саргасум на брега от март до юли. Не периодът се увеличава“, казва Гибу. Въпреки че не е доволен от гледката, той вижда и възможност.

Unsplash
Според Гибу водораслите могат да се използват за производство на материал, подобен на картона.
През 2019 г. той стартира иницатива на име Sargasse Project и започва производство на картон от водорасли. В момента продуктът се тества във Франция с надежда за преминаване към масово производство.
Според Гибу търговци като Amazon биха могли да използват този продукт за опаковките си. Известно е, че именно компанията на Джеф Безос е един от най-големите замърсители с кутии. Смята се, че с броя им планетата може да бъде обиколена 800 пъти.
„Ние не знаем как да се справим с инвазивните видове. Затова единственото, което можем да направим към момента, е да се възползваме от тях“, казва Гибу.
Друг пример за подобен подход е южнокорейската компания Star’s Tech. Те използват инвазивния вид морска звезда като една от съставките на своя продукт – екологичен размразител. Този морски вид се смята за инвазивен, защото е хищник и се размножава много бързо. По този начин причинява огромни вреди на различни аквакултури. В Star’s Tec извличат екстракт от скелета на морската звезда и го влагат в собствения си продукт. Направен по този начин, размразителят може да се използва масово без опасения, че повърхностите (асфалт, бетон, паваж и т.н.) ще корозират бързо както при други подобни смеси.
В световен план вредното въздействие на инвазивните видове струва на икономиките милиарди. Прогнозите са, че ситуацията тепърва ще се влошава. Някои проучвания сочат, че броят на разпространените неестествено видове (т.е. изкуствено пренесени в регион, в който не са обичайни) ще се увеличи с 1/3 до 2050 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *