Проф. Боян Дуранкев: Законодателството в момента защитава свръхбогатите, но не и обикновените хора

Кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател е чудесна, но тя вероятно няма да бъде припозната от останалите политически сили в Народното събрание и ще чакаме пак трети мандат. Това каза икономистът проф. Боян Дуранкев в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Той определи кандидата на ГЕРБ за министър-председател като „хубава и приятна“, но посочи, че тя не познава отвътре процесите, които текат в България. „Поднасяме десерта преди супата. Супата трябваше да бъде какво ще се направи и как ще се почувстват българските граждани. 10 приоритета и сред тях няма думичка за доходите, за намаляване на неравенствата. Това показва недобро познаване на ситуацията в България“, смята той.

Политиците в България бягат от прогресивното подоходно облагане, за разлика от Европа, посочи той. „Законодателството в момента защитава свръхбогатите, но не и обикновените хора, както се забелязва. Трябва друга данъчна политика, за да има пари за инвестиции“, коментира проф. Дуранкев.

Страната ни върви надолу по дълговата спирала, смята икономистът.

Говори се за бюджетен дефицит при над 30% сив сектор и около 1 милион неплатени глоби към КАТ, посочи икономистът. „Държавата в тези времена изглежда, че още се плаши от пандемията и не е там, където трябва да бъде. Голяма част от безработните получават помощи за безработни и същевременно работят в сивия сектор“, допълни той.

В момента страната ни лети към пропастта, особено ако продължи да взема дългове. „През 2025 г. се очаква само лихвите по дълговете да бъдат над 2 млрд. 250 млн. лева. Това е повече от вноската ни в ЕС. Трябва да се вземат мерки, да се настъпи по мазола олигархията на свръхбогатите, милиардерите в България, хората с огромни заплати, за да има европейски тип справедливост. Няма аналог, с който да се мерим в момента“, смята проф. Дуранкев.

България се отдалечава от центъра на ЕС по БВП на човек от населението.

Ако ЕС направи компромиси, България може да влезе в еврозоната, смята проф. Дуранкев. 2025 г. според него е напълно реална дата, стига да бъде променена фискалната и данъчната политика на страната.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *