Рафинерията на “Лукойл” в Сицилия е продадена за 1.5 млрд. евро

Руската компания “Лукойл” беше принудена да продаде завода си в Италия, тъй като европейското петролно ембарго щеше да го остави без сигурни доставки.
Рафинерията на “Лукойл” в Италия вече е собственост на кипърски инвестиционен фонд G.O.I. ENERGY S.r.l1. Стойността на сделката е оценена на 1.5 млрд. евро.
G.O.I. ENERGY S.r.l. е енергийното подразделение на Argus New Energy Fund и има контролен дял в Bazan Group, една от най-големите енергийни компании в Израел .
Продажбата на рафинерията в Италия означава, че “Лукойл” е продал един от своите активи в Европа. От трите рафинерии на руската компания в Европа остана да работи само “Лукойл-Нефтохим” в Бургас .
Продажбата на рафинерията на “Лукойл” в Италия не би трябвало да има пряко въздействие върху България. От трите рафинерии на руската компания в Европа остана да работи само “Лукойл-Нефтохим” в Бургас, за която българското правителство поиска изключение от санкциите до края на 2024 г., като обяви, че спирането на комплекса ще затрудни снабдяването на България с горива.