Световният елит се събира на тайна среща „Билдерберг“, AI е водеща тема

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман ще обедини усилията си с ключови лидери на компании като Microsoft и Google по време на частна среща на бизнес и политическия елит в Лисабон.

Към технологичните титани ще се присъединят ключови политически лидери, сред които бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Заедно те ще участват в редица дискусии, обхващащи международните отношения, търговията, енергетиката и финансите, съобщава CNBC.

Общо около 130 участници от 23 държави ще присъстват на частната среща – брой, близък до този от предишни години.

Тридневното събитие, което тази година се провежда от 18 до 21 май, е забулено в мистерия, като тайните разговори се провеждат при закрити врати и са подчинени на правилата на Чатъм Хаус, което означава, че самоличността и принадлежността на ораторите не трябва да се разкриват.

Това веднага породи конспиративни теории, подобни на тези, които се отправят към срещи на високо равнище като Световния икономически форум в Давос, от страна на тези, които твърдят, че участниците се стремят да установят „нов световен ред“.

Въпреки това организаторите на събитието твърдят, че дискретният характер позволява по-голяма свобода на дискусиите.

Ключовите теми, които ще се обсъждат на тазгодишната среща, бяха публикувани от организаторите, давайки представа за това, което те смятат за най-належащите въпроси в световния дневен ред:

A.I.

Банкова система

Китай

Енергиен преход

Европа

Фискални предизвикателства

Индия

Индустриална политика и търговия

НАТО

Русия

Транснационални заплахи

Украйна

Лидери на САЩ

Разговорите се провеждат в момент, когато въвеждането на инструменти за изкуствен интелект, като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, засилва опасенията относно бързото развитие на технологиите, а Сам Алтман преди ден свидетелства пред Сената на САЩ по въпросите за регулация на технологията.

Междувременно продължаващата война в Украйна и опасенията за нарастващите заплахи от страна на Китай се превърнаха в източник на постоянни дискусии сред западните лидери, като през последните месеци се засилиха признаците на разделение в политиката на САЩ и Европа

Срещата „Билдерберг“ датира началото си от 1954 г. с цел насърчаване на диалога между Европа и Северна Америка, допълва CNBC.

Тази година около две трети от участниците са от Европа, а останалите – от Северна Америка, като приблизително една четвърт от тях са от политиката и правителството, а останалите – от други области, се посочва в изявление на уебсайта на организацията. Около една пета са жени.

Както повелява традицията, дискретността е от ключово значение. Участниците са там като частни лица, а не в официално качество и не се оповестява подробен официален дневен ред, нито пък дискусиите подлежат на докладване.

„Срещата на „Билдерберг“ е форум за неформални дискусии по важни въпроси. Срещите се провеждат съгласно правилото на Чатъм Хаус, което гласи, че участниците са свободни да използват получената информация, но не може да се разкрива нито самоличността, нито принадлежността на оратора/ораторите, нито на който и да е друг участник“, заявиха организаторите в прессъобщение до медиите.

Събитието се организира от Фондация „Среща Билдерберг“, която сама по себе си се ръководи от ротационен управителен комитет и се финансира по различни начини. За събитието няма такса за участие, въпреки че то е само с покани и от участниците се очаква сами да поемат разходите си за пътуване и настаняване.

„Годишните вноски на членовете на управителния съвет покриват годишните разходи на малкия секретариат. Бюджетът се ограничава до разходите за персонал и административните разходи. Разходите за гостоприемство по време на годишната среща са отговорност на членовете на управителния съвет от страната домакин“, се казва още в съобщението на уебсайта на секретариата.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *