Соколи, мечове и бедуински станове: Древните съкровища на модерен Катар

Изработване на мечове, тъкане на текстил, соколарство. Катар знае какво е да си пазител на вековни традиции.

Euronews разказва какво означава да се защитава и съхранява културното наследство на емирството, което същевременно с това се стреми и към модернизация.

Векове наред традиционните бедуински тъкани са осигурявали топлина на номадските племена в Близкия изток през студените пустинни нощи.

Бедуинските жени практикуват това вековно изкуство от поколения наред, тъчейки в стил „Ал Саду“ или изкуството да се тъче хоризонтално.

През 2020 г. този рядък стил на тъкане е добавен в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, за да се предотврати изчезването на традицията.

Група майстори тъкачи на саду на Арабския полуостров сега се борят за запазването на уникалните занаяти.

Работата на майсторите на саду изглежда лесно.

Но този стил на тъкане е труд, изпълнен с любов – от избраните прежди до дизайна на геометричните шарки и поразителните цветове.  Изработката на едно изделие отнема от един ден до цяла година, в зависимост от това колко сложен е дизайнът и какъв е размерът му.

В надпревара с времето фондация Caravane Earth, неправителствена организация, която насърчава социалната, културната и екологичната трансформация, създава инициатива за подкрепа на тъкачките на саду, за да могат те да продължат да усъвършенстват занаята си.

Caravane Earth създава програма за творческа резиденция с катарската ферма Heenat Salma – мултидисциплинарен проект, посветен на екологично осъзнати традиции в северозападната част на Доха.

Обединявайки усилията си, основателите се надяват да разширят търсенето и да намерят възможно най-много тъкачи от Саду. „Те ни посрещнаха в собствените си домове. Седяхме с децата им, със семействата им и споделяха целия си житейски опит и духовната мъдрост, която са придобили през поколенията“, казва Фара Ал Ясин, ръководител на творческите резиденции във фондация Caravane Earth.


Facebook/Caravane Earth

„Саду е красив текстил, който може да бъде съживен и използван в ежедневието ни. Ето защо имаме екип от хора, които се занимават с разработването на продукти и които откриват нови прежди, които можем да им представим и които са естествени.  Те могат да се използват и в различни, нови дизайни, но такива, които винаги се придържат към принципите и ценностите на този текстил, какво означава и какво символизира“, допълва Ал Ясин.

С вплитането на тези стари и нови идеи, фондация Caravane Earth се надява, че изкуството на саду ще издържи проверката на времето.

В пика на ислямската цивилизация арабските мечове са смятани за едно от най-страшните оръжия на бойното поле.

Изработването им е толкова важна част от арабската история и традиции, че един от най-новите хотели в Катар – Katara Towers, е проектиран така, че да наподобява два кръстосани сцимитара – меч, разпознаваем по извитото си едноостро острие.


Wikimedia Commons

Днес ръчно изработеният катарски меч се смята за най-красивия и най-хубав подарък, който може да се направи на някого, обяснява Мохамед Мохамед Мурад, мениджър продажби от Ghaith Essence of Swords, един от водещите магазини за мечове в Катар.

„Съвременните технологии и гигантските машини могат да направят хиляди мечове, големи количества, но качеството няма да е толкова добро, колкото ръчно изработения меч. Той не може да бъде възпроизведен. Поради тази причина е рядкост и човекът, който го притежава, трябва да го пази“, добавя той.

Понастоящем тези ръчно изработени мечове се използват за ритуалите „Арда“ – традиционен фолклорен военен танц, в който участват редици мъже, които обикновено танцуват в ритъма на барабани.

Мечовете служат и за дипломатически подаръци и украсяват стените на катарските посолства.

Изкуството на изработката на мечове не се изчерпва само с формата и дизайна – всяко изделие има свой собствен надпис. Някои от мечовете са покрити със злато, сребро и мед, а други са украсени със скъпоценни камъни. Всеки един от тях обаче е уникален.


Ghaith Essence of Swords

В началото на тази година се проведе 14-ият Международен фестивал на соколарите и ловците.

Известен на местно ниво като „Marmi“, той събира регионални соколари, които представят своите ценни птици, за да участват в състезанието по лов. Дълбоко в сърцето на пустинята, турнирът е неразривно свързан с катарската култура.

„От 2011 г. участваме във фестивала Marmi. Не започнахме като отбор, акато индивидуални участници, четирима-петима души. Всеки от нас подготвяше своя сокол или два сокола и отиваше в Марми. Ловувахме от самото начало на Марми“, казва соколарят Хамад Саид Ал-Мари.

Фестивалът има за цел да популяризира спорта, признат от ЮНЕСКО за културно наследство, чиито корени водят началото си отпреди 4000 години.

Това е древна практика, която се е превърнала в ежегодна традиция. Ал-Мари никога не е пропускал фестивала на марми в неговата 14-годишна история.

Освен че се грижи соколите му да са в правилния курс, той обучава и синовете си да продължат да се занимават с този спорт в бъдеще.

„Те практикуват хоби, което обичат. Пренасят сокола, пускат го на свобода, обучават го и го тренират. Те са израснали, гледайки ни като соколари, така че вървят по нашите стъпки. Общо взето, това е хоби, което не можеш да накараш сина си да хареса, той ще го приеме по природа. Но сега, ако ги попиташ, предпочитат да останат в пустинята, отколкото да се върнат в града. Вместо това предпочитат да се грижат за своите соколи“, заключава Ал-Мари.

Макар че имат всички технологични джаджи като връстниците си, Ал-Мари насърчава младежите в семейството си да излизат колкото се може повече извън мрежата.

И изглежда, че това работи. Неговият 15-годишен племенник Саид е прекарал десетилетие в изучаване на инструментите на професията.

„Откакто бях на 5 години, се запалих по соколите. Баща ми и чичовците ми ме научиха за тях. Научих как да ги отглеждам и как да тренирам сокола, за да лови гълъбите. Благодарен съм за това“, казва Саид.

Мохамед Ал Кубейзи, ръководител на отдела за оборудване и събития на фестивала „Марми“, обясни, че събитието може да се похвали със соколи от Иран, Монголия, Пакистан, Египет и Сирия и той прекарва месец и половина на място, за да се увери, че всичко върви по план.

Неговата собствена любов към този спорт също е дошла като ритуал, предаден от по-възрастните, когато баща му и дядо му са тренирали хищните птици, за да уловят нещо за ядене за семейството.

Поддържайки живи вековните традиции на тъкането на саду, изработването на мечове и соколарството, съвременен Катар с гордост съхранява културното си наследство и пренася безценните му богатства в бъдещето, завършва Euronews.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *