Стив Возняк: Tesla е пример как изкуственият интелект иска да ви убие!

Съоснователят на Apple Стив Возняк подложи на сериозни критики системата за автопилот на Tesla. Той е сигурен, че инженерите развиват изкуствения интелект (AI) в грешна посока, така че той се „опитва да убие хората при всяка възможност“. В интервю за CNN This Morning Стив Возняк каза, че си е купил електрическата кола Lucid Air, защото Tesla е пример за грешен и животозастрашаващ AI.

Твърдението му се основа на личен опит. Неговата Tesla използва така нареченото „фантомно спиране“ , тоест забавя движение без видима причина. Един ден електрическа кола намалила скоростта си от 120 на 40 км/ч насред натоварена магистрала, въпреки че не е имало препятствие пред нея и цяло чудо е, че не била блъсната от движещо се отзад превозно средство.

Според Возняк алгоритмите на Тесла „не знаят това, което знае и най-глупавият човек“. Това обяснява нестабилното поведение на бета-версията на усъвършенстваната система за автопилот FSD Beta. Нейните създателите твърдят, че използваният AI ще бъде подобен на човешкия, но дори в наши дни хората не знаят как работи собствения им мозък. Возняк допълва, че не е против изкуствения интелект но че трябва да се установят ясни правила, законни и етични, за да се държи тази мощна технология под контрол.

Сега престъпниците използват различни трикове, за да откраднат пароли, да завладеят акаунти и да съсипят живота на други хора. „Представяте ли си какво ще се случи, ако те успеят да използват изкуствен интелект, за да вредят на други хора. Ще стане страшно“, предупреждава един от съоснователите на Apple.

Източник:© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *