Строителните компании в Лондон са започнали рекордни „зелени“ ремонти на сградите си

Строителните компании в Лондон са започнали работа по рекорден брой обновявания на офиси до края на март, залагайки на нарастващо търсене на пространства с най-високи екологични характеристики, съобщава Bloomberg.

През периода около 37 нови проекта са били стартирани за ремонт на съществуващи офис сгради, простиращи се на 300 хил. кв.м площ, показва проучване, изготвено от Deloitte. Това е най-големият брой, откакто консултантската къща започва да събира данните през 2005 г.

Търсенето на първокласни зелени помещения задминава предлагането след години на анемично строителство, подкрепено от интереса на големи корпорации, опитващи се да изпълнят екологични цели и да върнат служителите обратно в офиса. Това насърчава много строителни компании да започнат проекти, макар че цялостното търсене на пространство е ограничено от хибридната работа.

Обновяванията следват лобиране от страна на активисти срещу стари сгради, отстъпващи място за ново строителство, тъй като то включва високи въглеродни емисии, свързани с ключови суровини, включително цимент и стомана. Вместо това строителните компании предпочитат ремонти, при които част от материала може да бъде преизползван, намалявайки въглеродния отпечатък при строежите.

Постепенно се въвеждат и правила, определящи, че офис сградите трябва да отговарят на стандарти за минимална ефективност, което насърчава наемодателите да подобрят сградите.

Сред строителните компании има „състезание да се избегне остаряването“, тъй като те се страхуват, че имотите им ще бъдат изоставени, посочва директорът по имотните консултации на Deloitte Софи Алън.

Стартът на нови проекти е скочил с 80% спрямо предишния шестмесечен период, показват данни на Deloitte. Общата площ, която в момента се строи, възлиза на близо 410 хил. кв.м.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *