Томислав Дончев: Най-важно за страната е да има правителство с работещ парламент

Това, което ни се предлага, е странно – вторият предлага на първия да го подкрепи и след това да действа в парламента като опозиция. Офертата е: подкрепете ни, а после си изпълнявайте функцията на опозиция в парламента. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Най-важно за страната по думите му е да има правителство с работещ парламент, защото той има да върши работа. „Задачата тук е да се намери възможната и правилната политическа технология това да се случи. Шести път избори е нечуван експеримент, който не знаем до какво ще доведе“, добави Дончев.

За да се стигне до съгласие, трябва да има воля и от двете страни, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ. Нужни са и компромиси. „Направихме необходимите компромиси, казахме: добре, може да оттеглим лицата от първия ред. Не поставяме въпросът лидерът на най-голямата политическа сила да бъде премиер, но компромисите трябва да са двустранни. Това, което беше предложено, не е  възможна политическа технология. Това е унизително за първия, това предложение е арогантно има корупционен привкус – 2 млрд. лева, които една парламентарна комисия да си ги разпределя и да я ръководим ние. Едно такова предложение е противоконституционно“, смята Томислав Дончев.

Според него ситуацията е динамична и много често в годините назад се е виждало как здравият разум надделява. Възможните сценарии според него са два. „Първи вариант е да има представители от двете политически сили, експерти. Процесът има три стъпки – обща законодателна програма, минимално, най-добре максимално съгласие по отношение на управленска програма и съгласие по отношение на екип. Друго – сядаме довършваме разговора по приоритети и програма, после се опитваме да селектираме отбор от експерти, личности, на които заедно имаме доверие“, каза той.

Няма напрежение по отношение на законодателната програма, заяви Томислав Дончев.

Най-добрият вариант е бюджетът да бъде внесен от титулярно правителство с дълъг хоризонт. „Ако такъв вариант се окаже невъзможен, ние не може да оставим държавата без бюджет. Има опасност, ако се окажем в предизборна ситуация, той да се превърне в арена, където да се развихри политическият популизъм, но бюджет трябва да има“, подчерта той.

Според него в бюджета има резерви, но с тях няма как той да бъде сведен до 3% дефицит.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *