Училище от бъдещето. Деца създадоха плаващия дом Blue Nomad

В началото на 2023 г. доклад с анализ на данни за 17 хиляди деца, събирани 10 пъти от 1958 г. до наши дни, показа, че за това какво децата постигат в живота има значение и колко големи са мечтите им. Те са също толкова важни, ако не и повече, от коефициента на интелигентност или социално-икономическия профил на семейството.
Създаденият от ученици проект Blue Nomad напълно се вписва в концепцията, че трябва да работим за среда, която кара децата да се целят високо, а не просто да изкарват шестици, наизустявайки няколко цитата от Дон Кихот.
Докато световното население нараства и климатичната криза се влошава, намирането на сигурни и достъпни жилища става все по-трудно. Как може да бъде решен този проблем? 
Това е заданието, което получават ученици на възраст от 6 до 18 години в швейцарското частно училище Institut auf dem Rosenberg.
Резултатът в крайна сметка е плаващият дом Blue Nomad като бъдеща жилищна алтернатива, особено в случаи на природни или причинени от човека кризи.
Прототипи на океанските местообитания, проектирани от учениците с помощта на инженерни експерти, ще бъдат показани за първи път това лято.
Institut auf dem Rosenberg
Заданието е типично за Institut auf dem Rosenberg – престижно училище в Санкт Гален, Швейцария, основано през 1889 г. През годините то се адаптира към модерната епоха с непрекъснато променяща се програма, а днес се фокусира върху учебни предмети, които имат за цел да включат човешката стойност в свят, доминиран от технологии, роботика и AI.
„Това, което се преподава в традиционните училища, е скучно“, казва за Fast Company Бернхард Гадеман, директор на училището, добавяйки, че ученето наизуст само за полагане на изпити не е ефективно в наши дни, „защото всяка машина ще може да прави това по-добре от човешките същества.“
В продължение на шест месеца ученици от цялото училище се събират, за да създадат визия за Blue Nomad. На учениците са дадени гледни точки към проекта, подходящи за възрастта им и отговарящи на техните интереси – от инженерство до хуманитарни науки. Някои изучават исторически прецеденти, вдъхновени от подобни полинезийски номадски структури. Други се фокусират върху физиката на системата. Трети върху интериорния дизайн.
Всички те си сътрудничат в създаването на Blue Nomad. Къщата е направена от тъкани от ленени влакна, плюс други устойчиви материали като плочки от водорасли (по същество малки саксии, пълни с водорасли, които могат да абсорбират въглероден диоксид и да произвеждат кислород) и коркови стени за изолация и огнеустойчивост. Той е покрит с 48 големи слънчеви панела, които осигуряват енергия за задвижване, електричество и производство на храна.
Blue Nomad побира двама души и двама гости, но е модулен, така че множество единици могат да бъдат слети заедно, за да създадат споделени жилищни пространства, с потенциал за изграждане на плаващо село или град.
Идеята стъпва на това, че 70% от света е вода, осигуряваща огромна платформа за допълнителни жилища, ако земята стане пренаселена или непоправимо увредена от климатичните кризи. В случай на природни или причинени от човека бедствия, убежищата могат да бъдат доставени бързо и ефективно по вода; с размери около 7 на 5 метра, те са достатъчно тесни, за да преминат през често срещаните в европейските водни пътища канали.
Училището редовно работи с експерти от индустрията: от разработчикът на роботи Boston Dynamics до архитекта Норман Фостър. Този път учениците са подпомогнати от датска агенция за технологичен дизайн SAGA Space Architects.
Училището преди това е работило със SAGA за своя Space Habitat – 3D отпечатана структура с височина 8 метра, която ще подслони двама души и ще се побере в ракетата Starship на SpaceX. Компанията предостави 3D сканиране на изображения и AI, за да помогне за генерирането на предложения за дизайн.
Екипът изгражда действителния прототип на Blue Nomad в мащаб и той ще бъде представен на две събития това лято: Лондонското биенале на дизайна през юни и Monte Carlo Energy Boat Challenge през юли. Целта е да се осигури финансиране за по-нататъшно развитие на домовете. „В крайна сметка винаги се стремим да направим възможно съществуването на проектите в реалния живот“, казва Гадеман.
Institut auf dem Rosenberg
Когато направят прототипа, учениците ще обзаведат интериора, с цел да осигурят компактно, но комфортно местообитание, включващо място за две двойни легла на два етажа, външен двор с места за сядане, баня с водопровод и кухня със стандартни уреди плюс система за филтриране на водата и аеропонна система за отглеждане на зеленчуци.
Ще има интелигентни светодиоди, вградени в тавана, и кормилен блок с цифрова навигация. Училището отказа да сподели разходите за изграждане на прототипа.
Плановете в края на 2024 г. Blue Nomad да се отправи на първото си плаване: двумесечно пътуване през 3000 километра в Северно море, което ще изисква един мегават слънчева енергия (достатъчно за захранване на 750 домове наведнъж). За съжаление на най-смелите ученици, те няма да бъдат поканени да тестват продукта си. По-скоро „лудите момчета от SAGA“, по думите на директора,  ще са тези, които ще управляват за първи път плаващия дом в открито море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *