Фандъкова: Столичната община планира да почисти над 200 речни участъци

Изпълняваме ежегодна програма за превенция и почистване на речните корита на територията на Столична община. От края на април тази година започнахме дейности по почистване на речните участъци в града. В програмата за тази година планираме 224 броя речни участъци с обща дължина над 100 км. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на дейностите по почистване на моста на р.Какач на бул.“Ломско шосе“. На проверката присъстваха и зам.-кметът по екология Десислава Билева и кметът на район „Връбница“ Младен Младенов.

Столична община финансира програмата за почистване на реки с около 1.8 млн. лева. Очаква се и допълнително финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет в размер на около 1 млн. лв.

В момента се почистват 49 броя участъци от реките Перловска и Владайска в централна градска част, Суходолска, Какач, Аджибарица, Боянска, Слатинска, Драгалевска, Новачица, река Бара изливо, отводнителни канали в с. Герман и др.

Извършихме почистване на водостоците на Софийски околовръстен път – Южна дъга, както и водостоците на река Суходолска, район „Овча купел“ и на река Банишка, район „Младост“, посочи кметът Фандъкова. Аварийните екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община работят по аварийното почистване на реките.

Корекциите на речните корита са също много важна мярка за превенция, посочи също кметът. При разширението на бул.“Филип Кутев“ изпълнихме корекция на р.Драгалевска. Предвиждаме също и допълнителен участък на реката Драгалевска. Предвиждат се корекции на три речни участъка на р.Владайска: на ул.“Народен герой“ 350 м, участък от Лъвов мост до ул.“Камен Андреев“, за които има избран изпълнител, и участъка от бул.“Овча купел“ до стадион Славия. Важно е да се приеме бюджета на общината и да може да започне работа по проектите.

За съжаление и тази година освен наноси и саморасла растителност, изваждаме и голямо количество строителни и битови отпадъци. И днес на почистването на р. Какач при бул. „Ломско шосе“ извадихме десетки стари автомобилни гуми. Призовавам гражданите да постъпват отговорно и да се възползват от възможностите, които сме създали за правилно изхвърляне на различните видове отпадъци, каза също кметът Фандъкова.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *