Фрирайдъри протестират за запазване на хижа Мальовица

Фрирайд скиори се готвят за протест, ако Българският туристически съюз реши на днешното си заседание да не подпише нов договор за хижа Мальовица с фирмата на настоящия наемател Николай Марков.

„Нещо се мъти около х. Мальовица. За нас  освен емблематична хижа в долината „люлка“ на извънпистовите ски, Мальовица е и втори дом през голяма част от зимата. Не случайно всички лавинни курсове на БАССЕС от години се водят там, не случайно посещаваме хижата още и още през сезона“ пише Момчил Панайотов, председател е на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

От организацията алармират, че след като БТС приема решение на 09.02.2023 г., че ще поднови договора за хижата, което обаче вече три месеца не бива реализирано. Днес на 22.05.2023г., в дневния ред на заседаниието на БТС се е появила точка, в която да бъде гласувано отмяната на това решение, тъй като са постъпили още две оферти.

Притесненията на фрирайдърите са, че се готви опит хижата да бъде присвоена от приближени до управляващите на БТС.

„Призоваваме членовете на Управителния съвет да не правят подобна грешка и да приложат решението си от 09.02.2023 г. В противен случай няма да се поколебаем да организираме протест“ става ясно от позиция на организацията.

Вече в интернет се разпространява и петиция, която е събрала над 5500 подписа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *