Цените на британските жилища с първи ръст от осем месеца

Цените на британските жилища са се повишили за пръв път от осем месеца през април, слагайки край засега на най-лошия спад от 14 години, обяви един от най-големите ипотечни кредитори в страната.

Nationwide Building Society (NBS) съобщи, че показателят му за стойността на жилищата се е повишил с 0,5% миналия месец след спад от 0,7% през март – първо увеличение от август насам. Икономистите очакваха пониженията да продължат, а данните за март се оказаха не толкова мрачни, колкото бяха първоначалните оценки.

„Има временни признаци на възстановяване“, заяви главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър в съобщението от вторник. „През последните месеци данните за индустрията по ипотечните молби показват признаци на нарастване“, посочи той.

Данните откриват перспективата цените на жилищата да не се сринат с 10% или повече, както предупреждават икономистите. Ускоряващата се инфлация и увеличаващите се лихви затрудниха достъпността до нови жилища, но липсата на предлагане на имоти помогна цените да останат високи.

Годишният темп на спад се е забавил до 2,7% през април спрямо 3,1% през март. Така средната цена на жилища възлиза на 260 441 паунда (325 500 долара) или с около 4% под върха от август.

В подкрепа на пазара е стабилният спад на ипотечните лихви, след като те скочиха до 14-годишен връх миналата година. Към миналата седмица средната фиксирана лихва за период от 2 и 5 години по ипотечни сделки е намаляла до съответно 5,24% и 4,96%, показват данни на Moneyfacts Group.

„Ипотечните лихви вероятно също действат като препятствие“, казва Гарднър. „Макар че те са доста под върховете, отчетени след обявяването на минибюджета миналата година, лихвите все още са над двойно по-високи спрямо нивото преди година“.

Данните кореспондират с тези на други проучвания, които показват силата на жилищния пазар. Halifax съобщи, че цените, въз основа на кредитния му портфейл, са се увеличили през тримесечието, възстановявайки се частично от спада в края на 2022 г.

Оценителите в сферата на имотите за пръв път от година очакват продажбите да нараснат, а перспективите им за цените са на най-високото ниво от септември, посочва Кралският институт на сертифицираните оценители.

Инвеститорите очакват цикълът на затягане на Английската централна банка (АЦБ) да продължи, което може да натежи на цените на имотите през следващите месеци. Паричните пазари напълно отразяват в цените си ново увеличение от четвърт пункт на основния лихвен процент до 4,5% на планираната среща на 11 май и връх от почти 5% през септември.

„Общите икономически условия за следващата година се подобриха значително през последните месеци“, каза Гарднър. „Ако инфлацията се забави рязко през втората половина на годината, както повечето анализатори очакват, това вероятно ще подсили допълнително настроенията. Това, от своя страна, вероятно ще подпомогне умерено възстановяване на активността на жилищния пазар“, допълни той.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *