Шефът на КЗЛД: Пет от шестте партии в парламента имат мъртви души в списъците си

Според българското законодателство желаещите да участват в избори трябва да представят списъци с поне 2500 подписа на техни поддръжници. При проверка на тези списъци от комисията за защита на личните данни установила, че в тях има починали лица.

„Почни всички партии, които са участвали на изборите, не са спазили закона“, каза по БТВ Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Има партии, които включват в списъците си сериозна бройка починали лица. Според проверката на Комисията най-голям е броят на починалите в списъците на ПП Социалистическа партия Български път (352) и новосформираната коалиция „Заедно“ (156), ръководена от Ива Митева и Любомир Каримански, както и на ПП Българско Национално Обединение (117).

Контролиращият орган отчита нарушения и при пет от шестте формации в 49-ото Народно събрание. Сред тях най-много са починалите в списъците на „Има такъв народ“ – 25-има. Следват коалициите БСП за България и ПП-ДБ с по 7 „мъртви души“. ГЕРБ-СДС са били „подкрепени“ от петима починали, според документите, а „Възраждане“ – от трима.

ДПС е единствената парламентарна сила без починали в списъците си.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *