Българите втори в ЕС по пазаруване във веригите

Българите са втората нация в ЕС по най-често посещаване на търговските вериги за пазаруване на храни и други основни стоки. Представител на домакинството отива средно 12 пъти месечно да пазарува, като при хипермаркетите посещенията са средно 10 за същия период. Най-често пазаруващият член на домакинството е жена на възраст 35 – 49 г. Това показват данни от проучване на „Нилсен“ (Nielsen IQ). То е проведено сред 1200 потребители на възраст 18 – 65 години през ноември.

Честота на пазаруване се обяснява с нуждата от покупка на пресни плодове и зеленчуци, месо, хляб и млечни продукти, сочат още данните. Обичайно член на домакинството веднъж седмично прави по-голямо пазаруване и още 2-3 пъти купува по-малко неща. Един от изводите от прочуването е, че въпреки високата инфлация, пазарът на бързооборотни стоки не е сериозно засегнат.

Като основна причина да се посещават обекти на търговски вериги участниците в проучването сочат, че всичко нужно е събрано на едно място, пазаруването е лесно и бързо, има добро обслужване или друго. Над 70% от запитаните също посочват като големи удобства като дългото работно време на магазините и достъпен паркинг.

В проучването е оценена и нуждата на потребителите от допълнителни услуги, които превръщат магазините в единна точка за пазаруване, като дават възможност да се платят битови сметки, да си купят лекарства, химическо чистене, продажба на готвени храни и др.

Най-много от участниците в проучването – 27%, посочват като най-важна допълнителна услуга наличието на аптека, следвана от щандове за готвена храна – 18%, за 15% е важно да могат да си платят сметките освен да напазаруват, а за 10% да си купят вестници и списания.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *