Гешев: Сега е преломен момент и съдебната система да се очисти от политическо влияние

Според главния прокурор сега е преломен момент и съдебната система да се очисти от политическо влияние през политическата квота във ВСС, както и от всякакви нерегламентирани опити за нарушение на конституционни принципи и върховенството на закона. Това каза Иван Гешев на брифинг.

 

Пред медиите бяха показани извадки от чатове на Гешев, на които пише с члена на ВСС Йордан Стоев, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и анонимно писмо, изпратено до Гешев, с което му се казва да се оттегли от поста.

 

Сега е моментът българските магистрати да покажат, че са независими и няма да позволят нарушение на основни европейски ценности, няма да позволят олигарси и мафия да правят това, което са правили до момента, каза Гешев.

 

Аз като главен прокурор съм работил и ще работя само за България и за народа и ще си довърша мандата, каквато и лична или друга цена да има това. Искам децата ни да живеят в нормална държава, а не в завладяна държава. От това могат да се срамуват не магистратите. Могат да се срамуват няколко човека от съдебната власт, ВСС, политическата класа, посочи главният прокурор.

 

Дадох обяснение за житейска корупция и търговия с влияние, а днес и по сигнал от Борислав Сарафов, каза главният прокурор Иван Гешев и потвърди, че вече два пъти се е явявал пред прокурор.

 

Гешев посочи, че ще поиска да има закрито заседание на Пленума на ВСС. На него той ще поиска отвод на част от тези, които „може би участват в това покушение срещу съдебната власт“.

 

Главният прокурор заяви още, че „тези, които направиха това, трябва да се срамуват“. Те са тези, които може би хората наричат мафия и олигархия. Прокуратурата работи само в интерес на българските граждани, посочи Иван Гешев.

 

„Това, че има един плъх от едни 5000 не е новина за никого“, заяви Гешев на брифинга. Според него има безпрецедентно политическо обединяване срещу прокуратура, което говори, че си вършим работата в интерес на българските граждани.

 

Част от този заговор, може би е т.нар. закон на Зарков (промените в ЗСВ и НПК-бел.а.).

 

За всеки юрист е ясно, че този закон е противоконституционен и затова ще бъде подложен на проверка от КС, обяви Иван Гешев. Според него целта на този закон не цели решаване на икономическа и демографска криза, не цели борба с организираната престъпност, нито да реши проблема с многото катастрофи.

 

Според главния прокурор има бум на наркотиците, катастрофи и връщане в тъмните времена на 90- те години.

 

Всичко започна с намеци, че в името на семейството, че не е лошо да участвам в политически проект или да стана посланик в Израел или Турция. За мен беше странно и обидно, защото няма да допусна да бъде овладяна прокуратурата, посочи още главният прокурор.

 

Гешев разказа за посещението му в Украйна, както и за думите, че ако руският президент Владимир Путин дойде в България, страната ни трябва да го предаде на Международния съд.

 

Последва опитът за убийство срещу мен, посочи още Гешев.

 

По повод на посещението на израелския експерт на мястото на взрива, главният прокурор каза, че е получил обаждане от Ясен Тодоров, който му е казал, че чужденецът поискал да види мястото на инцидента.

 

Израелският експерт е посочил, че е виждал подобни насочени взривове, както и че може би това е подготвяно седмици, а може би и месеци.

 

Главният прокурор заяви, че през голям период от време изпълняващ длъжността главен прокурор е бил заместникът му Борислав Сарафов.

 

По време на брифинга Гешев обобщи посещенията си в Турция и САЩ. След това припомни за комуникацията си със заместника му Борислав Сарафов, негово интервю, както и позициите му до БТА.

 

Главният прокурор припомни, че е разговарял с Десислава Атанасова от ГЕРБ след изявлението на Мария Габриел, в което тя посочи, че ще се иска оставката му.

 

Гешев каза, че след като се върнал от САЩ, получил заплашително писмо. То бе показано на брифинга.

 

В него се казва: „Затова те моля, Иди си с мир до десет часът сутринта в понеделник, за да не натисна един Enter” (правописът е запазен – бел.а).

 

След това Гешев имал комуникация с Йордан Стоев от ВСС, с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Господ ме наказва с глупави врагове“, коментира още Иван Гешев пред медиите.

 

Малко след това негова служителка получила флашка с разговор, на който се твърди, че са записани Гешев и членът на ВСС Йордан Стоев. След това този запис бил пуснат на срещата, на която е присъствал Сарафов и заради който подаде сигнал срещу Гешев.

 

Записът бе пуснат пред медиите. Той продължава 35 минути.

 

В него се обсъжда евентуална оставка на Гешев по лични причини, споменава се името на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и няколко негови колеги – членове на ВСС.

 

Човекът, за когото се твърди, че е Йордан Стоев, казва, че е дал интервю за БТА

 

След това се споменават и други членове на ВСС – Мавров, Чолакова.

 

Двамата мъже от записа обсъждат кой е основният двигател. Следват реплики: „Бойко? Банкята,да.“

 

Гласът, за когото се твърди, че е на Стоев предупреждава другия, че всичко се слуша и се споменава човек, който е бил в Южна Африка.

 

После следват няколко изречения, след което се споменава името Радев и Южна Африка.

 

След края на брифинга, на който участваха заместници на Гешев и говорителя му Сийка Милева, той отказа да отговаря на въпроси.

БТА

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *