Еквадор разменя дълг за опазване на природата

Голямата швейцарска банка Credit Suisse изкупи обратно еквадорски държавни облигации с номинална стойност 1,6 млрд. долара. Според еквадорските банкери обратното изкупуване ще освободи парични средства, които Еквадор ще инвестира в опазването на Галапагоските острови – една от най-ценните екосистеми в света.

Credit Suisse направи предложението в края на миналия месец. Това е най-мащабната досега размяна на дълг срещу природа, както се наричат подобни сделки в банковите среди. Почти цялата сухоземна и морска територия на Галапагоските острови е под строга еко защита.

Едва преди дни Еквадор получи гаранция от Междуамериканската банка за развитие, която ще му помогне да замени до 800 млн. долара от държавните си облигации в замяна на насърчаване на опазването на островите Галапагос.

МБР бе одобрила финансова гаранция в размер на около 85 млн. долара в подкрепа на нов дългов инструмент, който има за цел да намали цената и риска от рефинансиране на държавния дълг на Еквадор, става ясно от документ, описващ потенциалната сделка, публикуван на уебсайта на базираната във Вашингтон банка. Гаранцията на МБР е предоставена заедно с гаранция за политически риск от американската Международна корпорация за финансиране на развитието (DFC), се казва в документа.

Тогава стана ясно, че Credit Suisse Group Inc. планира да закупи три емисии еквадорски облигации с падеж между 2030 г. и 2040 г. за до 800 млн. долара на цени от 30,5 цента до 53,25 цента за долар, съгласно обявлението за търга от 26 април. Междувременно Еквадор планира да набере нов гарантиран дълг, за да финансира този търг, заяви правителството в настоящата си средносрочна дългова стратегия. Успешният суап на дълг може да помогне за намаляване на общите дългови задължения на Еквадор, тъй като облигациите вероятно ще бъдат изкупени обратно с голяма отстъпка.

Островите Галапагос принадлежат на Еквадор и се намират на около 1000 км западно от южноамериканското крайбрежие в Тихия океан. От 1978 г. архипелагът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради особената си флора и фауна. Сред видовете, които се срещат само там, са морски гущери, сухоземни игуани и галапагоски финки. През 1835 г. известният британски естествоизпитател Чарлз Дарвин посещава островите. Неговата теория за произхода на видовете получава много храна за размисъл именно там.

Нов коралов риф

Повече от 100-те острова могат да бъдат посещавани и от туристи, но се прилагат строги правила за защита с цел опазване на флората и фауната за почиващите. С тези предпазни мерки еквадорското правителство иска да контролира притока на туристи и също така да ограничи безпрепятственото навлизане: само шепа от островите са обитаеми.

Само преди няколко седмици учени откриха нов, до голяма степен недокоснат коралов риф край островите Галапагос. Според фондация „Чарлз Дарвин“ рифът се простира над гребена на потънал вулкан на дълбочина от 400 до 600 метра и е дълъг няколко километра. Изследователи от Еквадор, САЩ и Великобритания откриват уникалната екосистема по време на гмуркане с подводница по време на експедицията Galápagos Deep 2023 в средата на архипелага.

Историята на тези облигации

Суаповете на дълг срещу природа съществуват от 80-те години на миналия век, но получиха нов живот благодарение на модела, създаден от Credit Suisse и американската организация с нестопанска цел The Nature Conservancy, който ги отваря за институционални инвеститори. През 2021 г. те се обединиха, за да организират замяна на дълг срещу природа за Белиз на стойност 364 млн. долара. През миналата година те сключиха друга сделка на стойност 150 млн. долара за Барбадос. Шведският пенсионен фонд Alecta и Nuveen, подразделение на американската TIAA, са инвестирали в такива сделки.

Подновяването на интереса сега съвпадна с усилията на някои развиващи се страни да намалят изплащането на дългове, а правителствата по света се стремят да защитят 30% от сушата и морето до края на десетилетието.  Въпреки че Еквадор и преди е извършвал сделки от типа дълг срещу природа, те са били с правителства и неправителствени организации.

Напредъкът по сделката, предложена за първи път през ноември 2021 г., се случва в момент, когато президентът на Еквадор Гилермо Ласо е изправен пред втори опит за импийчмънт. В същото време планът на UBS Group AG да купи Credit Suisse породи загриженост за съдбата на съществуващите суапове – като тези с Белиз и Барбадос – и бъдещите такива. Островите Галапагос принадлежат на Еквадор и се намират на около 1000 км западно от южноамериканското крайбрежие в Тихия океан. Снимка: Bloomberg Островите Галапагос принадлежат на Еквадор и се намират на около 1000 км западно от южноамериканското крайбрежие в Тихия океан. Снимка: Bloomberg

Сделка с Еквадор би била добре дошла. „Това е точно този тип мащабируемост, който бихме искали да видим“, каза в интервю за Bloomberg Слав Гачев, управляващ директор за устойчив дълг в The Nature Conservancy.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *