Зелена политика: Ще забрани ли Франция вътрешните полети за сметка на железниците…

Франция забрани вътрешните полети на къси разстояния, когато съществуват алтернативни маршрути за придвижване с влакове, съобщи Би Би Си.

Британската медия уточнява, че стъпката се предприема като опит да се намалят въглеродните емисии.

Законът влезе в сила две години след като законодателите гласуваха за прекратяване на маршрутите, по които същото пътуване може да се извърши с влак за по-малко от два часа и половина.

Забраната изключва въздушните полети между Париж и градове, сред които Нант, Лион и Бордо, докато свързващите полети не са засегнати.

Критиците определиха последните мерки като „символични забрани“.

Лоран Донсел, временно изпълняващ длъжността ръководител на браншовата група „Авиокомпании за Европа“ (A4E), заяви пред информационната агенция AFP, че „забраната на тези пътувания ще има само минимален ефект“ върху емисиите на CO2.

Той добави, че вместо това правителствата трябва да подкрепят „реални и значими решения“ на проблема.

Авиокомпаниите по света бяха сериозно засегнати от пандемията от коронавирус, като уебсайтът Flightradar24 съобщи, че броят на полетите през миналата година е намалял с почти 42% спрямо 2019 г.

Френското правителство се сблъска с призиви да въведе още по-строги правила.

Френският граждански конвент за климата, създаден от президента Еманюел Макрон през 2019 г. и включващ 150 представители на обществеността, беше предложил да се премахнат пътуванията със самолет, когато съществува пътуване с влак за по-малко от четири часа.

Но след възражения от някои региони, както и от авиокомпанията Air France-KLM, този срок беше намален на два часа и половина.

По-рано френската потребителска група UFC-Que Choisir призова законодателите да запазят четиричасовото ограничение.

„Средно самолетът отделя 77 пъти повече CO2 на пътник, отколкото влакът по тези маршрути, въпреки че влакът е по-евтин и загубата на време е ограничена до 40 минути“, заяви тя.

Той също така призова за „гаранции, че френските национални железници SNCF няма да се възползват от възможността изкуствено да завишат цените си или да влошат качеството на железопътните услуги“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *