Казаното от Гешев е изключително тревожно, коментира Корнелия Нинова

Казаното от Гешев е изключително тревожно, ще повярваме, че е искрен и е така, ако уплътни тези свои думи днес с реални действия от утре нататък. Това коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев даде брифинг в Съдебната палата, на който заяви, че няма да подава оставка. Той хронологично изложи как вижда „атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността, и защо се случи всичко това“.

В отговор на въпрос Нинова каза, че оповестеното от Гешев няма нищо общо с решението на социалистите да прекратят преговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство с първия мандат. Очаквахме днес поне някаква яснота, не я получихме от ГЕРБ, добави тя относно разговорите за формата и задачите на кабинета.

Като „политическа намеса в независимата съдебна система“ определи Корнелия Нинова заявката на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в нейно правителство, е да внесе искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Не е нейна работа и не е наша да се месим в това, посочи лидерът на БСП. Има си Висш съдебен съвет да си внасят там всички искания на оставки – Сарафов на Гешев, Гешев на Сарафов, там е мястото, където това да се решава, допълни тя.

Трябва дълбока съдебна реформа и оставка на Гешев, посочи Нинова политическата позиция на БСП. Другото обаче, което се направи с целия този сценарий – тя да иска оставка, прокурори веднага да я внасят и то такива, които са го защитавали до вчера – всичко това оставя привкус на нещо извън реда, правилата и законността в България, коментира лидерът на БСП.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *