Как да инвестираме в AI? Гиганти, консултанти, „кирки и лопати“

Опитните технологични инвеститори търсят подценени възможности в едно свръхценено пространство. Основният въпрос е един – как най-добре да се инвестира в потенциала а изкуствения интелект (AI), който направи огромен скок напред през ноември, когато подкрепената от Microsoft OpenAI пусна своя чатбот ChatGPT, като се избегне „балона“, който обикновено съпътства такива моменти.

Акциите на Nvidia, която произвежда компютърни чипове за обучение на системи за изкуствен интелект, почти се удвоиха след пускането на ChatGPT. Пазарната стойност на компанията, възлизаща на около 940 млрд. долара, е повече от два пъти по-висока от тази на европейската Nestle, например, посочва Reuters. Само в четвъртък Nvidia поскъпна с около 25%, след като прогнозира скок на продажбите си.

Акциите на губещата софтуерна компания за изкуствен интелект C3.AI са друг пример, след като са се повишили със 149% тази година, а тези на Palantir Technologies, която пусна собствена платформа за изкуствен интелект – с 91%.

Инвеститорите преследват експозиция към генеративния AI – технология, стояща в основата на ChatGPT, която се учи от анализа на огромни масиви от данни, за да генерира текст, изображения и компютърен код. Предприятията се опитват да използват генеративния AI за ускоряване на редактирането на видео, набирането на персонал и дори за юридически казуси, посочват още от информационната агенция и цитират консултантската компания PwC, според която свързаните с AI икономии от производителност и инвестиции ще генерират глобален икономически продукт на стойност 15,7 трилиона долара до 2030 г. Това е почти колкото брутния вътрешен продукт на Китай.

Въпросът за инвеститорите обаче е дали да се качат на AI въртележката сега, или да останат предпазливи, особено с оглед на нарастващата загриженост на регулаторните органи за потенциалното разрушително въздействие на технологията.

„Ясно е, че ще има победители във всичко това“, казва Найл О’Съливан, главен инвестиционен директор за мултиактиви за EMEA в Neuberger Berman. „Само че е много трудно това да важи за целия пазар.“

Вместо да подкрепят горещи стартъпи или да се втурват във високо оценени компании, опериращи в сферата на изкуствения интелект, които могат в крайна сметка да се провалят, опитните инвеститори гледат отстрани и подкрепят вече доказани технологични организации, които могат да се възползват дългосрочно от тенденцията.

„Това ще бъде толкова трансформиращо, колкото интернет, мобилния интернет, колкото беше мейнфрейм компютърът“, казва Алисън Портър, мениджър на технологични фондове в Janus Henderson, държаща позиции в Nvidia и преимуществено в Microsoft, но предупреждава, че „все още сме в много ранна фаза на използване на AI“.

Тя предпочита големите технологични групи като Microsoft и Alphabet, тъй като те имат „силни баланси“, които ги правят „способни да инвестират в много различни технологични постижения“, включително в AI.

Внимавайте за „технологичния хайп цикъл“

Зашеметяващите оценки накараха някои инвеститори да бъдат предпазливи по отношение на „технологичния хайп цикъл“ (technology hype cycle). Това понятие, популяризирано от консултантската компания Gartner, започва с тласък, какъвто в случая е пускането на ChatGPT, последван от завишени очаквания, а след това – разочарование. Според тази концепция дори ако дадена технология достигне до масово разпространение, много иноватори в ранен етап могат да се провалят по пътя си.

„Трябва да си отговорим на въпроса къде се намираме в тази крива по отношение на изкуствения интелект, където шумотевицата е толкова голяма“, казва Марк Хоутин, инвестиционен директор в GAM Investments.

Гиганти, консултанти, „кирки и лопати“

Алисън Портър от Janus Henderson препоръчва да се подкрепят доказани компании, които могат да бъдат „големи бенефициенти по отношение на осигуряването на инфраструктура“ за бъдещите тенденции в генеративния AI, засега оставащи неясни.

Марк Хоутин от GAM Investments, на свой ред, заявява, че също така издирва компании, които предоставят „кирките и лопатите“, необходими за създаването на нови AI технологии.
Системите за изкуствен интелект се нуждаят от огромни обеми данни, които да анализират и от които да се учат, но според данни на Bank of America в момента се улавят, съхраняват и използват едва 1% от глобалните данни. По тази причина фондовете на Хоутин инвестират в Seagate Technology, която произвежда твърди дискове и продукти за съхранение на данни, и производителя на чипове Marvell Technology.

Джон Гинес, мениджър на технологичен портфейл във Fidelity International, пък посочва, че консултантската компания Accenture е в неговия портфейл, защото, когато предприятията обмислят как да използват изкуствения интелект, „категорично смятам, че трябва да се обърнат към експертите“.

Придържане към лидерите

Тревор Грийтам, ръководител в Royal London Investment Management, акцентира пред Reuters, че е „свръхориентиран“ към акциите на доминиращите технологични компании, отчасти защото AI подкрепя техните пазарни оценки, но предупреждава да не се злоупотребява с ценните книжа, свързани с технологията.

„Ще има ужасно много губещи лотарийни билети“, категоричен е той, припомняйки краха на дотком компаниите в началото на века.

Джон Гинес от Fidelity International напълно подкрепя този подход. Неговите фондове инвестират в Amazon, отчасти именно заради усилията на компанията да направи AI по-евтин и достъпен за бизнеса. Услугата Bedrock на Amazon позволява на компаниите да персонализират генеративни AI модели, вместо да инвестират в разработването им сами.

„Големите ползи от AI“, казва Портър от Janus, „ще се реализират в дългосрочен план. Инвеститорите искат да инвестират в технологията сега и очакват нещата да се случат сега, но ние никога не бихме купили на сляпо акции, свързани с AI“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *