Кметът на София Йорданка Фандъкова внася в СОС доклад със списък от обекти за финансиране на инвестиционни разходи за 2023 г.

„Намираме се в ситуация, в която в средата на годината София, както и всички общини, нямаме инвестиционни програми. Изправени сме пред риска да спрем голяма част от планираните обекти заради липсата на държавен бюджет“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на списъка с обекти.

Фандъкова припомни, че съгласно българското законодателство, общините приемат свои бюджети до месец след приемането на бюджета на държавата. „И към момента няма никаква яснота кога ще бъде приет бюджетът на държавата, което ни принуждава не само да работим в рамките на предходния бюджет, но и да работим само по така наречените преходни обекти, които са били част от програмата ни за 2022 г. На практика това означава почти да спрем работа, както и да не можем да разплащаме реално свършената работа заради бюджетните ограничения“.

Кметът даде конкретен пример с детска градина в „Слатина“, обект, който районният кмет е започнал през тази година. Тъй като обектът не фигурира в капиталовата програма за 2022 г., общината не може да направи плащане по нея, без да извърши закононарушение. „Липсата на държавен и – респективно – общински бюджет, в момента блокира работата както на общината, така и на кметовете на райони. За да гарантираме работа по всички основни обекти и задачи на общината, днес внесох в Общинския съвет доклад със списък от обекти за финансиране на инвестиционни разходи за 2023 г. в общ размер от 593 млн. лв.“ – каза Йорданка Фандъкова. Тя изрази увереност, че общинските съветници ще подкрепят доклада, за да не спре работа и то в най-силния за строителство сезон. „Нито Столична община, нито 24-те районни кметове можем да си позволим да сложим работата на пауза в чакане да се сформира правителство и да се приеме държавен бюджет“ – посочи още столичният кмет Фандъкова.

Списъкът включва конкретни обекти за финансиране със средства от общинските приходи в размер на 298 млн. лв. и 297 млн. лв. на проекти с осигурено европейско финансиране.

Обектите с общинско финансиране са такива, за които общината е в пълна готовност за работа и сключени договори, като средствата са изцяло до размера на собствените проходи. За проектите по европейски програми одобрението е от ключово значение, защото срокът за приключване на всички програми от този оперативен период е декември 2023 г. Забавяне на работа и съответно плащания при тях би било равнозначно на огромна финансова загуба.

Информация от кмета на София Йорданка Фандъкова за включените обекти на финансиране:

Основен  акцент в инвестициите, които столичният кмет Фанъдокава предлага, е пътната инфраструктура.

„192 млн. лв. предлагаме да бъдат инвестирани в следните направления:

Изграждането на 20 обекта – стратегически за София нови булеварди и нови квартални улици. Над 48 млн. лв. отделяме за изграждането на бул. „Т. Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, бул. „Копенхаген“, реконструкция на ул. „Хенрих Ибсен“, бул. „Рожен“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, както и ключови квартални улици в „Малинова долина“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Възраждане“ и др.

41 млн. лв. са за основни ремонти на квартални улици (рехабилитация на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, основни ремонти на ул. „Кукуш“, ул. „Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Народно хоро“, ул. „Народен герой“, , ул. „Емилиян Станев“ в „Триадица“  и други в районите „Възраждане“, „Красно село“, „Овча купел“, „Искър“, „Лозенец“. В списъка сме включили и основния ремонт на подлеза при Румънското посолство и изграждане на асансьори на трамвайното обръщало на трамвай № 7.

48,8 млн. лв. са договорените средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ за довършване на основния ремонт на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ и централна градска част.

Основен акцент тази година е ремонт на тротоари във всички райони на общината – за които има осигурено финансиране в размер на 48,9 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка.  Кметовете на райони работят много активно по тази Програма и с това решение, ще дадем възможност да се обновят хиляди квадратни метри тротоари, по ключови улици във всеки квартал.

747 хил. отделяме за проектиране на нови улици и основни ремонти в кварталите, с което ще гарантираме, че работата по пътната инфраструктура ще продължи и през следващата година.

133,9 млн. лв. са инвестициите в градския транспорт. Това са 60 млн. лв. за строителството на метрото по бул. „Владимир Вазов“ в „Подуяне“; 69 млн. лв. за доставката на 25-те нови трамвая и новите електробуси, в това число и 52-ата малки електробуса за довеждащ транспорт, които ще пуснем до есента. 4,5 млн. лв. отделяме специално за належащи ремонти по контактна мрежа на тролеите и трамвайни трасета.

Изключително важни обекти, които трябва да завършим през тази година, са ВиК проектите. Общата им стойност е 86,9 млн. лв., с които изграждаме канализация в „Драгалевци“, „Суходол“, Нови Искър, „Кръстова вада“, „Бенковски“, „Модерно предградие“, „Обеля“, „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“, както и дубльорите на Ляв Владайски колектор и по бул. „Симеоновско шосе“. Повечето от тези проекти се финансират по Оперативна програма „Околна среда“ и трябва да бъдат завършени през 2023 г.

67 млн. лв. инвестираме в изграждането на детски градини, детски ясли и училища.

35,8 млн. лв. са за строителство на 32 нови сгради на детски градини. Това са обекти във всички райони на София, които са изключително важни, за да можем към края на тази година да сме осигурили места за всички 4-годишни деца, каквото е законовото изискване, и реално да сведем до минимум недостига при 3-годишни деца.

10,2 млн. лв. за изграждането на нови сгради на 8 детски ясли.

17,8 млн. лв. са за основни ремонти, укрепвания, енергийна ефективност и спортни площадки на 41 училища.

270 хил. са за проектирането на бъдещи сгради на детски градини.

58,3 млн. лв. са инвестициите в екология, паркове и подобряване на качеството на въздуха.

В тези обекти се включват основните ремонти на градина „Рила“, „Княжеска градина“, междублокови в кв. „Левски“, парк „Мокренски проход“ в „Красно село“ и „Пъмп трак парк“ в „Младост“.

9 млн. лв. ще инвестираме в облагородяване на междублокови пространства (бележка: тук няма допълнителни средства за другите райони, както казахме, че ще има).

3,2 млн. лв. отделяме за строителство на детски площадки във всички 24 района, които са избрани по искания и предложения на кметовете на райони.

22,6 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ инвестираме в продължаващата подмяна на стари печки на дърва и въглища с нови екологични варианти.

21,1 млн. лв. са необходимите средства за продължаваща рекултивация на депата в „Суходол“, „Долни Богров“ и „Садина“, както и за осигуряване на техника за работата на предприятието за третиране на отпадъците.

През тази година трябва да завършим реставрацията и обновяването на Театър „София“, оборудване на новия Център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“, реставрацията на банята в „Овча купел“, реставрацията на къщата на Райна Княгиня и ремонт на читалище „Иван Вазов“ в „Подуяне“ – общо 18,1 млн. лв. са инвестициите в културна инфраструктура.

8,5 млн. лв. отделяме за инвестиции в основни ремонти и апаратура на болници, в това число и реконструкцията на сградата на ул. „Пиротска“ за детска поликлиника (839 хил. лв.).

3 млн. лв. са инвестициите в основни ремонти на 5 социални центъра (Центъра за подкрепа на лица с увреждания в „Слатина“, центровете за временно настаняване в „Илинден“ и „Люлин“, Центъра за социална рехабилитация в „Сердика“ и Центъра за настаняване от семеен тип в „Княжево“). От тях също почти 1/3 са защитените европейски средства.

Малко на 1 млн. лв. са инвестициите за „Скейт парка“ в Северен парк, спортни игрища в районите „Студентски“, „Люлин“ и кв. „Симеоново“.

Изключително важно е да осигурим допълнителни средства за пътна безопасност – общо 2,3 млн. лв., с които ще закупим както камери за контрол на скоростта, така и за изграждане и основни ремонти на улично осветление и светофарни уредби.

Още 2,3 млн. лв. отделяме за разширение на системата за видеонаблюдение и техническото обезпечаване на Аварийната дирекция на общината и превенция.

Целият списък с инвестиционни обекти е с осигурено финансиране, по които Столичната община и районните  кметовете работят или общината има пълна готовност работата да стартира. В противен случай трябва да оставим цялата строителна програма на столицата на пауза и да я отложим за неясен бъдещ период.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *