Откриха летния сезон, румънци пълнят хотелите

Летният туристически сезон бе открит официално вчера от ресорния министър Илин Димтров в комплекс „Св.св. Прогнозите за този летен сезон са, че ще има повишение на гостите с между 5 и 7% в сравнение с рекордната за сектора 2019 г, каза Димитров. Той припомни, че България е на шесто място в света по възстановяване на бранша. Бизнесът е активен, базите ни са прекрасни, големият въпрос е какво качество на услугите ще бъде предложено, коментира министърът. И уточни, че страната ни очаква традиционно много гости от Румъния, но ще има увеличение и при летовниците от Полша, Чехия, Израел.

Димитров каза, че туристическият бранш внася около 25 хиляди работници годишно. По думите му и през тази година ще бъдат наемани служители от страните от Средна Азия. Родните работодатели обаче вече гледат и към Индия, Непал, Бангладеш. За липсата на достатъчно кадри министърът посочи, че е нужна дългосрочна стратегия за преодоляването на проблема, която би следвало да е приоритет за следващия редовен кабинет.

За приемането на държавния бюджет за тази година Димитров посочи, че ще настоява да се запази ставката от 9% ДДС за сектора. По думите му трябва да бъдат отделени и повече средства за национална реклама.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *