Президентът: Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете за сигурността на страната

В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждани илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица. Политическият елит дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха измивани в колективната безотговорност. Това каза президентът Румен Радев на парада по случай 6-май.

„Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие. Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист и лекомислие, липса на далновидност“, посочи държавният глава.

Радев цитира исторически доказан постулат във военната стратегия – „една крепост най-лесно се превзема отвътре“. „В основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол. Все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме“, заяви той.

Държавният глава подчерта, че Гергьовден е особено важен празник: „В Деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките ни, да опазим нашия дом и култура“, каза в словото си Радев.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *