Столичната община с нова инициатива „Опознай София“ за ученици от 1. до 4. клас

От днес стартират два нови туристически маршрута „Опознай София“, насочени към ученици от 1. до 4. клас. Маршрутите  са разработени от ОП „Туристическо обслужване“ и целта им е децата на София да научат повече за своя град, за забележителностите и институциите в столицата.

„Тази нова инициатива на Столична община и ОП „Туризъм“ е насочена към най-малките софиянци. Започваме с пет училища в София, а от юни предвиждаме да включим и деца от детските градини, като маршрутът им се разработва в момента“ – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Проектът включва образование, туризъм, история. „Беседите запознават децата с интересни факти от нашия град и ги мотивират да продължат да се интересуват от забележителностите и историята на столицата. Това ще им помогне не само да опознаят София, но и да я обичат и да я пазят“ – каза още столичният кмет.

Учениците от първи клас на  1. СУ „Пенчо Славейков“ бяха сред първите, които преминаха по маршрута, включващ храма „Света София“, чието име носи българската столица, паметника на Васил Левски, катедралния храм „Александър Невски“, паметника и гроба на Иван Вазов. Маршрутът на учениците от 3. и 4. клас включва Народното събрание, Народния театър „Иван Вазов“, БНБ,  Археологическия музей, Президентството.

„В първото издание са включени 5 софийски училища –  6. ОУ „Граф Н. П. Игнатиев“,  7. СОУ „Св. Седмочисленици“, 112. ОУ „Стоян Заимов“, 1. СОУ „Пенчо Славейков“, 133. СОУ – „А. С. Пушкин“, а децата, които ще разгледат забележителностите, са около 500“ – каза зам.-кметът на Столичната община Ирина Савина.

„Около един милион туристи са посетили София през миналата година“ – каза и директорът на ОП „Туристическо обслужване“ Людмил Пелов, като 60 процента от тях са чужденци. Общинското предприятие разработва нови туристически продукти свързани с вековните дървета и архитектурата на града.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *