С пармезан, бял трюфел и саке: Най-скъпият сладолед в света за 6200 евро

Официално! Японски сладолед, направен с европейски съставки, беше обявен за най-скъпия в света от рекордите на Гинес.

Наречен Byakuya, което на японски означава „среднощно слънце“, деликатесът, създаден от марката Cellato, струва зашеметяващите 873 400 японски йени или 6200 евро, съобщава Euronews.

Но защо е толкова скъп?

Причината се крие в подбора на съставките.

Сред тях са престижни аромати от Италия – родината на сладоледа, включително Parmigiano Reggiano и рядък бял трюфел, отглеждан в Алба в област Пиемонт, чиято цена е 2 милиона японски йени (13800 евро) за килограм.

Луксозният замразен десерт включва и ядливи златни листенца и утайкa от саке.

Целта на Cellato е да съчетае европейски и японски съставки и вкусове под формата на сладолед, а за да постигне тази цел, компанията работи с главния готвач Тадайоши Ямада от ресторант RiVi в Осака, който е известен с креативната си фюжън кухня.

„Разработката ни отне над година и половина, с много опити и грешки, за да постигнем правилния вкус. Но печеленето на титлата „Световен рекорд на Гинес“ си заслужаваше усилията“, признават от компанията.

Някои от късметлиите, които са опитали скъпия десерт, го оценяват високо:

„Силният аромат на бял трюфел изпълва устата и носа ви, последван от сложния и плодов вкус на Parmigiano Reggiano. Послевкусът от саке завършва великолепното вкусово изживяване“.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *