УНСС беше домакин на връчването на ежегодните награди за принос в науката „Питагор“ за 2023 година

УНСС е първият университет, в който се провежда тържествената церемония по връчване на наградите за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката „Питагор“ на Министерство на образованието и науката. Събитието се превърна в символ на връзката между образование, наука и култура. 15-ото издание съвпада с честванията за 103- годишнината от основаването на Университета.

Номинации за участие в конкурса са подадени, както от научни организации, висши училища, колективи от учени, така и индивидуални. 51 са учените, кандидатствали тази година за принос в науката.

„Много хора не осъзнават какъв подвиг е да се прави наука в България и с какви предизвикателства се сблъскват нашите учени. Въпреки това смея да кажа, че българската наука продължава да държи световно ниво в редица области на познанието, за което поздравявам всички Вас“, подчерта министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов. „Тези награди са част от малкия принос, към който ние като общество изказваме високата си оценка за дейността на учените в България. Ще припомня какво е казал Аристотел за Питагор и неговите последователи: „Винаги едно свойство на числата е справедливост. Друго – душа и ум, трето – успех!“

проф. Димитър Димитров

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров благодари за предоставената възможност Университетът да бъде домакин на церемонията за връчване на най-престижните отличия за научни постижения. „Предизвикателствата на нашето време ни показаха колко са важни инвестициите в наука и образование. Научните изследвания и иновациите допринасят за осъществяването на приоритетите на гражданите, стимулират производителността и конкурентоспособността. Затова в УНСС се стремим да предлагаме практически ориентирано обучение и да развиваме практико-приложна научноизследователска дейност“, каза проф. Димитров.

Поздравителни адреси се получиха от президента на Република България Румен Радев и председателя на Народното събрание Росен Желязков.

„За тези 15 години наградите „Питагор“ наистина се доказаха като най-реномираните и доказателство за това е големият брой номинирани от университетите и институтите на БАН“, каза председателят на журито проф. Иво Грабчев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Голямата награда „Питагор“ за цялостен научен принос тази година бе връчена на проф. дхн Тодор Дудев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката.

 

В категорията за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки отличието е за член-кор. проф. дфзн Стойчо Язаджиев от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Наградата беше връчена от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

Атанас Мазнев, зам.-министър на електронното управление, обяви двамата  победители в категорията за млад учен в областта на природните и инженерни науки. Това са д-р Диана Чолакова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Йордан Георгиев в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Катя Ивкова, зам.-министър на здравеопазването и възпитаник на УНСС, връчи  наградата за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината на доц. д-р Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив и на ас. д-р Александър Сираков от Медицински университет–София за млад учен в областта на науките за живота и медицината. Тя сподели, че се вълнува след 15 години отново да е в тази зала и е горда, че Университетът е домакин на събитието.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи наградата за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки на социолога проф. дсн Пепка Бояджиева от Института по философия и социология на БАН и на доц. д-р Джеймс Йоловски от Висше училище по застраховане и финанси – София и докторант на годината на УНСС за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки.

Всички номинирани си тръгнаха с плакети, грамоти и парични награди.

За доброто настроение се погрижиха хор „Бодра смяна“ и студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.