Изграждаме 21 нови сгради на детски градини, до края на годината ще завършим 15 от тях

Програмата ни за изграждане на детски градини ще помогне да изпълним ангажимента си за задължителен прием на четиригодишните

Един от най-сериозните приоритети в работата ми е строителството на детски градини и училища. Построихме близо 140 нови детски градини и ясли в София. В момента се очаква 6 сгради на детски градини, които са готови да бъдат пуснати в експлоатация, изграждаме 21 нови сгради на детски градини, като от тях до края на годината се очаква да приключи строителството на още 15 сгради на детски градини. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новата сграда за 8 групи в кв.“Манастирски ливади – изток“ – 131 ДГ „Флора“.

Строителството на детски градини ще ни помогне да изпълним ангажимента си за задължителен прием на четиригодишните деца. Като министър на образованието предложих тази инициатива и въпреки че срещна критики, времето показа, че децата трябва да имат равен достъп до образование.

Детска градина „Флора“ в кв.“Манастирски ливади – изток“ работи с деца в 7 групи и се очаква при предстоящото класиране да се запълни и 8-мата яслена група. Сградата разполага с физкултурно-музикален салон, басейн, просторен двор с детски площадки.

По думите на кмета Фандъкова в район „Триадица“ изграждаме още една детска градина в кв.“Стрелбище“, която е за 8 групи. Възложител е районния кмет, а Столична община финансира строителството. Осигурили сме и терен за изграждането на детска градина за четири групи в кв.“Гоце Делчев“, която ще бъде филиал на 131 ДГ, посочи също столичния кмет.

Осигуряваме терен за ново училище в кв.“Кръстова вада“, информира също Йорданка Фандъкова.

Програмата за строителство на детски градини, която създадох се изпълнява заедно с районните кметове. Очаквам до края на годината да сведем до минимум недостига на места за тригодишните, както и да изпълним и ангажимента си за четиригодишните, пет и шестгодишните, за да имат децата равен достъп до образование и първи клас, посочи също столичния кмет.

Фандъкова заяви, че в 15 района недостигът между три и шест и години е преодолян. Най-натоварени остават „Красно село“, „Витоша“, „Триадица“.

Фотограф: Денис Христов

 

 

Източник