Шведската звезда Лорийн грабна историческа победа на „Евровизия“ 2023

Швеция спечели първото място на „Евровизия“ 2023 на големия финал, който се проведе късно снощи (13 май) в Ливърпул.

Шведската изпълнителка Лорийн развълнува публиката с хитовата си песен „Tattoo“ и събра впечатляващия общ брой от 583 точки.

Победата е историческа,  тъй като през 2012 г. Лорийн отново се класира на първо място в конкурса с песента  „Euphoria“, припомня Euronews.

Единствено Джони Логан от Ирландия се е записал в историята на „Евровизия“ с двойна победа, но Лорийн е първата жена с подобен успех.

Това е седма победа за Швеция на конкурса, което я изравнява с Ирландия като най-успешните държави в историята на музикалното събитие.

Въпреки че не се класира първа, Финландия се оказа любимка на феновете и си осигури второто място с впечатляващите 526 точки.

Третата позиция остана за Израел.

Електронното дуо Tvorchi, което тази година представи миналогодишния победител Украйна, завърши на шесто място с песента „Heart of Steel“. Дуото проведе и кампания за събиране на средства за бебета, родени преждевременно по време на продължаващата война в страната им.

Мей Мюлер от Великобритания, която пое домакинството на конкурса вместо Украйна, завърши на разочароващото 25-о място с едва 24 точки за песента си „I Wrote A Song“.

Този резултат беше разочарование за Обединеното кралство, особено след силното представяне на Сам Райдър в Торино миналата година, отбелязва Euronews.

Тазгодишното шоу беше открито със специално изпълнение на Kalush Orchestra, миналогодишните победители.

Към групата се присъедини принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която изненада публиката с участието си в специален видео пърформанс, свирейки на пиано фрагменти от песента на Kalush Orchestra.

Тази година България не участва в песенния конкурс на Европа.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *