10 свойства на ягодите, за които може би не предполагате

Май и юни е сезонът на вкусните и сочни ягоди. Но този плод се отличава не само с невероятния си вкус и аромат, а с полезни свойства, за които може би не предполагате.

1. Ягодите подобряват паметта

Според последните проучвания яденето на ягоди забавя процеса на стареене на мозъка, което означава, че удължава функционалния му живот. Друго проучване доказва, че ежедневната консумация на ягоди подобрява краткосрочната памет.

2. Ягодите подобряват зрението

Зрелите червени ягоди са полезни не само за паметта, но и за зрението. Многобройни проучвания потвърждават, че ежедневната консумация на този плод предотвратява развитието на макулна дегенерация на ретината, катаракта, сухота в очите, прогресивна слепота и други проблеми, свързани с възрастовите промени в тъканите.

3. Ягодите са богати на антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които предотвратяват вредното въздействие на активния кислород върху клетките на тялото. Те предпазват организма от преждевременно стареене и сериозни заболявания. Учените отбелязват, че ягодите съдържат голямо количество фенолни съединения – биофлавоноиди, които имат изразени антиоксидантни свойства. Доказано е, че ежедневната консумация на ягоди повишава способността на организма да устои на въздействието на свободните радикали. Струва си обаче да се има предвид един важен нюанс: не всички ягоди са еднакво полезни. Ярките, алени, с бели връхчета е по-добре да се използват за приготвяне на сладко, тъй като те съдържат многократно по-малко антиоксидантни вещества.

4. Ягодите са източник на елагова киселина

Елаговата киселина е регулатор на клетъчния цикъл и се намира най-често в екстракти от плодове, ядки и горски плодове. Веществото придоби известност поради способността си да спира мутацията на раковите клетки. Сред всички продукти по отношение на съдържанието на елагова киселина, ягодите заемат почетно трето място.

5. Ягодите са богат източник на витамин С

Общоприето е, че основните източници на витамин С или аскорбинова киселина са лимоните, портокалите и в краен случай чесънът. Но точно ягодите са много по-надежден източник на това вещество: шепа от тези плодове съдържа повече витамин С от един портокал.

6. Ягодите предпазват от рак

Редовната консумация на определени храни помага за намаляване на шансовете за развитие на рак. Поради високата концентрация на витамин С, елагова киселина, антоцианин, кемпферол и други полезни вещества, ягодите попадат в този списък. Това тяхно свойство е доказано от Центъра за изследване на рака на университета в Охайо.

7. Ягодите са полезни за фигурата 

Те са с ниско съдържание на калории – в 100 гр от тях се съдържат само 33 килокалории. Второ, имат нисък гликемичен индекс, което означава, че предотвратяват натрупването на мазнини. Трето, съдържа вещества, които насърчават изгарянето на мазнините. Според някои доклади ефективността на избраната диета се повишава с 24% при тези, които са включили в нея ежедневната консумация на ягоди.

8. Ягодите нормализират нивата на кръвната захар

Ягодите са едни от сладките плодове, които диабетиците могат да ядат. Благодарение на уникалния си във всички отношения състав, както и високото ниво на фитонутриенти, те не допринасят за рязко повишаване на нивата на кръвната захар, а също така забавят усвояването на захарите. Поради това се препоръчват и на хора, които са изложени на висок риск от развитие на диабет.

9. Ягодите са полезни за сърцето

Доказано е, че тези червени плодове намаляват риска от възникване и развитие на редица сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на съдържанието на витамини и антиоксиданти в тях. Последните играят важна роля за нормализирането на кръвното налягане, както и за предотвратяване задържането на течности.

10. Ягодите се препоръчват на страдащите от алергии

Изненадващо, които сами по себе си може да бъдат алерген за някои хора, се препоръчват на страдащите от определени алергии. Това се дължи на веществата в тях, които потискат възпаленията и някои биохимични реакции, свързани с алергиите.
В допълнение, ягодите се препоръчват на бъдещите майки. Проучванията показват, че ако една жена е консумирала ягоди по време на бременност, рискът от развитие на алергия към ягоди при нейното дете е минимален.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *