103 години УНСС: Ректорът награди шампионите от Националната студентска олимпиада по математика и връчи грамоти за „Добро сърце“

Отборът на УНСС по математика отново спечели първо място в класирането по висши училища в група В и първо място в отборното класиране в група В на Националната студентска олимпиада по математика в Монтана. В индивидуалното класиране в група В състезателите ни завоюваха и 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медала.

Абсолютен шампион в група В е Калоян Стефанов, който за втора поредна година печели златен медал, с много голяма преднина пред останалите. Със златен медал е и Милена Петкова. Ния Неделчева, Иван Талков и Преслав Петров спечелиха сребърен медал в категорията. Мириам Риме получи бронзов медал.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи грамоти за утвърждаване на доброто име и авторитета на УНСС и брандирани с логото на университета шапка, тениска и суитшърти. Грамота „Добро сърце“ за взаимопомощ, подкрепа и за утвърждаване на доброто име и авторитета на УНСС, както и подаръци получиха Хелин Ремзи и Стела Корчева за оказана помощ на служител, който се е почувствал зле на работното място.

„С този жест искаме да подчертаем успехите и добрите сърца  на нашите студенти. Добродетелта трябва да се насърчава“, подчерта проф. д-р Димитър Димитров.

проф. Димитър Димитров

„Нашите студенти успяха на най-престижното студентско състезание – Националната студентска олимпиада по математика, не само да затвърдят успеха от миналата година, а по-убедително да спечелят с два пъти повече точки от втория отбор, което е сериозен успех за олимпийския ни отбор“, посочи доц. д-р Мая Микренска, зам.-декан по учебната работа на факултет „Приложна информатика и статистика“ и ръководител на катедра „Математика“. Тя поясни, че тази година са положени  повече усилия през учебната година – организирано е вътрешно състезание, чрез което са избрани най-добрите състезатели за олимпиадата, от които са сформирани два отбора. Доц. Мая Микренска уточни, че за първи път наши студенти са участвали в състезанието Европейско кенгуру, където са завоювали първо място. Тя благодари за подкрепата, която получават от страна на ректора проф. Димитър Димитров за техните усилия.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи и грамота „Добро сърце“ за взаимопомощ, подкрепа и за утвърждаване на доброто име и авторитета на УНСС на Хелин Ремзи и Стела Корчева, които са оказали животоспасяваща помощ на служител. По-подробно за случая разказа друг участник – проф. д-р Силвия Трифонова, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Финансово-счетоводния факултет, която сподели, че заради навременната реакция на момичетата, жената се е стабилизирала. „Тези момичета са с изключително добри сърца и трябва да бъдат пример за всички“.