7 книги за щастлив и пълноценен живот, според психолог от Харвард

Освен прозорец към света, книгата може да бъде безценен помощник за стимулиране на личностното ни развитие и откриване на верния път към пълноценен и щастлив живот.

Тема Брайънт е президент на Американската психологическа асоциация и професор по психология в университета „Пепърдайн“.

Според нея, има няколко книги, които са ѝ помогнали да се справи с травми от миналото и да подобри себеоценката си.

„Обичам да подчертавам ключови пасажи, за да ги препрочитам и да размишлявам отново“, казва Брайънт, която е преминала следдокторското си обучение към Медицинския център на Харвард.

„Тъй като се променяме с времето, можем да получим нови прозрения, когато ги прочетем отново.“, съветва психологът, цитирана от CNBC.

Тя препоръчва списък от 7 книги на онези, които се стремят към щастлив и пълноценен живот.

1. The Self-Care Prescription: Powerful Solutions to Manage Stress, Reduce Anxiety & Increase Well-Being

(Рецептата за грижа за себе си: Мощни решения за управление на стреса, намаляване на тревожността и повишаване на благосъстоянието)

Автор: Робин Гобин

Тази книга може да е много полезна за онези, които пренебрегват себе си и често са заети с работа или грижи за другите.

„Д-р Гобин, психолог, предлага практически стъпки за подобряване на цялостното ви здраве. За разлика от много други книги за самопомощ, тя включва осъзнаване на расата, пола и вярата.“, казва Брайънт.

2. All These Rivers and You Chose Love (Всички тези реки, а ти избра любовта)

Автор: Джая Джон

Тази книга е безценен съветник за онези, които имат нужда да се научат да изпитват състрадание към себе си.

„Чета тази проницателна книга често сутрин като добър начин да си напомня, че мога да избирам как да се появя и как да оформям деня си. Да се появявам със състрадание към себе си и към другите е съзнателен акт на благодат.“, казва Брайънт.

3. Rest is Resistance: A Manifesto (Почивката е съпротива: Манифест)

Автор: Триша Хърси

Книгата се препоръчва за дейни общественици, активисти и застъпници на промяната във всяка посока.

„Това е красиво напомняне, че докато работим, за да направим света около нас по-добър, светът вътре в нас също се нуждае от грижа. Почивката е революционен акт, особено за расово маргинализираните хора, които често са притискани да се фокусират върху труда, вместо върху целостта.“, казва Брайънт.

4. Drama Free: A Guide to Managing Unhealthy Family Relationships (Без драма: Ръководство за управление на проблемни семейни отношения)

Автор: Недра Глоувър Тауаб

Книга за всички, които се борят с конфликти и предизвикателства в семейния си живот.

„Недра, лицензиран терапевт, дава научно обосновани стъпки за излекуване, а понякога и за освобождаване от нездравословната семейна динамика“, казва Брайънт.

5. Try Softer: A Fresh Approach to Move Us out of Anxiety, Stress, and Survival Mode — and into a Life of Connection and Joy (По-полека: Свеж подход за излизане от тревожността, стреса и режима на оцеляване)

Автор: Анди Колбер

Това е книга за хората, преживели травма.

„Преживяването на съкрушителни събития и емоции може да ни постави в режим на оцеляване, постоянно да се борим и да се защитаваме. Авторът ни предоставя ключове за дишане, омекотяване на преживяванията и повече спокойствие.“, казва Брайънт.

6. What Happened to You? Conversations on Trauma, Resilience, and Healing (Какво се случи с теб? Разговори за травмата, устойчивостта и изцелението)

Автори: Брус Пери и Опра Уинфри

Още една книга за хора, преживели травма.

„Помага им да свържат точките между преживяното и настоящия си живот. Като разбират по-добре себе си, хората могат да предприемат стъпки към изцеление.“, казва Брайънт.

7. Something Happened in Our Park: Standing Together After Gun Violence (Нещо се случи в нашия парк: Заедно след атаката с огнестрелно оръжие)

Автори: Ан Хазард, Мариана Челано, Мариета Колинс

Това е книга за семейства, които се нуждаят от помощ, след преживяна атака с оръжие.

„Това е книга, написана от трима психолози, която помага на семействата да водят ползотворни и оздравителни разговори след насилие с огнестрелно оръжие. В нея можете да откриете ключови съвети за справяне с тревожността, както и вдъхновение за съвместни усилия за промяна на обществото ни.“, казва Брайънт.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *