Adidas обмисля да продаде продуктите си Yeezy за благотворителност

Новият главен изпълнителен директор на Adidas Бьорн Гулден заяви, че може да се стигне до разпродажба на продуктите под бранда Yeezy, след като няколко неправителствени организации са посъветвали компанията за спортни стоки да не ги изгаря, предава Bloomberg.

“Изгарянето не е решение“, каза Гулден на годишната среща на акционерите на компанията, добавяйки, че много неправителствени организации, с които Adidas е говорила, са се съгласили с това мнение. „Това, което се опитваме да направим с времето, е да продадем части от тези стоки и след това да направим дарения към организации, които ни помагат и които също са били засегнати от изявленията на Кание“, добави той.

През март Adidas заяви, че обмисля идеята да продаде продуктите Yeezy и да дари печалбата за благотворителност, докато Гулден се опитва да компенсира частично огромния финансов удар от краха на сътрудничеството с рапъра Ye, преди познат като Кание Уест. Главният изпълнителен директор каза в четвъртък, че не е ясно кога и как Adidas ще направи това, макар че компанията работи по въпроса.

Adidas предупреди през февруари, че ако трябва да отпише целия наличен инвентар от продукти Yeezy, ще има оперативна загуба от 700 млн. долара за 2023 г. Това би било първата загуба от поне три десетилетия.

Тази мрачна прогноза е допускане, че Adidas няма да получи никакви приходи от инвентара си на продукти Yeezy, някои от които едва наскоро пристигнаха в складовете на Adidas и чиято стойност на дребно е 1,2 млрд. евро, посочи Гулден в четвъртък. Ако Adidas успее да продаде някои от тези стоки, потенциално може да възстанови някои от свързаните с това разходи, които възлизат на около 500 млн. евро.

Решението какво да правим с инвентара на Yeezy е „невероятно сложно“, каза Гулден. Ye нанесе сериозен удар със серията си антисемитски коментари миналата есен и Adidas направи правилното нещо, като прекрати партньорството през октомври, каза Гулден. Ye обаче има общност, която силно го подкрепя и няма начин да се разреши ситуацията с инвентара на Yeezy, без да се разстроят някои хора, каза изпълнителният директор.

Акциите на компанията поскъпнаха с 2,4% във Франкфурт.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *