Албания – новата любима дестинация на българина

„Летният туристически сезон стартира успешно и се очаква възходящата тенденция да продължи и през следващите дни“, това заяви пред БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Експертът посочи, че още през май е имало 18% ръст на туристите, като тенденцията през юни е подобна. Според него проблем с кадрите у нас няма, когато работодателите са готови да плащат. Той допълни още, че масово българи работят като сервитьори и спасители в Кипър заради предлаганото по-високо възнаграждение и определи като „спекулативни“ твърденията, че е възможно замърсяване на Черно море заради взривения язовир в Украйна.

Една друга дестинация обаче привлича все повече погледа на българина, особено след продължителното чакане по граничните пунктове с Гърция.

Албания все повече става любима дестинация на сънародниците ни, обичащи морето и красивата природа. Страната е близка и достъпна дестинация, която впечатлява с красиви плажове, богата култура и живописна природа. Туристите се впечатляват и от гостоприемството, кухнята и атмосферата на тази страна, а  почивката може да излезе изгодно, благодарение на това, че може да пътувате до нея по няколко начина – с кола, автобус или с директен полет.

Страната се похвали, че е посрещнала над 2 300 000 туристи през първите пет месеца на тази година. Министърът на туризма и околната среда Мирела Кумбаро отбеляза, че страната й реализира ръст от 42 на сто спрямо същия период на 2022 г. Тогава Албания е била посетена от 1 677 691 чуждестранни туристи.

Кумбаро заяви, че „чуждестранните посетители, които са избрали Албания през първите пет месеца на настоящата година, са с 42% повече от миналата година, което обещава повече туристи в пика на летния сезон, в който навлизаме“.

Според данните за периода януари-май 2023 г. Албания е била посетена от 2 389 899 чуждестранни посетители, а за същия период на 2022 г. – от 1 677 691 чуждестранни посетители.

„Също така през май 2023 г. страната ни е била посетена от 705 079 чуждестранни посетители, а през май 2022 г. – от 604 430, т.е. със 17% повече“, се казва във видеото, публикувано от Кумбаро.

Благодарение на дългата брегова линия Албания предлага няколко плажа, от север на юг, като например във Велипоя в Шкодра, в Шенгин в Леж, в Дуръс, Вльора, Химара, Саранда и т.н. Тези плажове се посещават не само от албанци, но и от чуждестранни граждани, които избират Албания за туристическа дестинация през летните месеци. Също така Гирокастра, Берати, Бутринти, Круя, Тирана, Шкодра и др. са популярни дестинации за исторически и културен туризъм.

Също така страната има условия за целогодишен туризъм, благодарение на релефа, който предлага възможности за туризъм от юг до север. Голям е броят на туристите в туристическите селища в северната част на страната, като същевременно се развива и инфраструктурата за приключенски туризъм.В Албания има и много реки, лагуни и национални паркове, които привличат туристи от цял свят.

Още през миналата година Албания се превърна в пълен хит сред потребителите в Тик Ток, особено сред тези от британския пазар. Експертите в областта на пътуванията посочват, че страната може да благодари на социалните мрежи за популярността си за летните почивки.

„Това всъщност е Гърция, но струва много по-малко. Плажовете са красиви, винаги чисти и има безплатни шезлонги. Наистина е спокойно и не е претъпкано с туристи. Храната е страхотна и виното е евтино“, хвалят се туристи в страната.

Въпреки това албания се нуждае от сто хиляди служители. В момента са заети осемдесет процента от капацитета на хотелите.  Гарантирането на персонал обаче е трудно.

Очаква се правителството да подготви нова програма. Вероятно служители ще трябва да се привличат от други страни.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *