Атанасов: Или ще се случват нещата, или сваляме правителството

Ако в крайна сметка зациклят нещата по отношение на съдебната реформа, ще си отидем. Няма докрай да държим. Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократичната България“ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов в предаването „На фокус“ по Нова телевизия по отношение на съдебната реформа.

Той определи избора на Борислав Сарафов като влизане през задния вход. Според него зад избора на Сарафов стоят Бойко Борисов и Делян Пеевски.  „Главният прокурор се избира от Пленума на ВСС. Това е една от причините ние да протестираме“, уточни Атанасов. Той смята, че нов главен прокурор няма, като според него изпъняващ длъжността е нещо друго.

„След взрива срещу кортежа на бившия главен прокурор при първия ни брифинг поискахме оставката на Сарафов, преди да поискаме на Гешев. Не само заради изявлението му тогава, с което манипулираше обществото, а заради много стари прегрешения“, каза още Атанасов.  Той коментира, че има предвид прегрешенията му, свързани със „Седемте джуджета“.  „Трябва да бъде избран нов ВСС. Новият ВСС трябва да избере новият главен прокурор. Трябва да се придвижи промяна в Конституцията, за да може да се реши какви правомощия ще има този главен прокурор, което е не по-малко важен въпрос“, смята Атанасов.  Атанасов обърна внимание, че от ПП-ДБ не се чувстват безпомощни по случая, като отбеляза, че в крайна сметка за пръв в път в историята ни има смяна на главния прокурор. „Никакво отчаяние – напред“, добави той.  Според него борбата е делата на трупчета, да слязат от трупчетата.

 Actualno.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *