Божидар Манов за книгата си „Хора с прякори“: Това са реални образи

Кинокритикът и автор Божидар Манов представи втората си белетристична книга „Хора с прякори“ пред препълнената Аула в НАТФИЗ снощи.

„Искам читателите да са наясно, че това са реални образи, които аз познавам от различно време и място. Някои съм срещал в детството, други в родното градче на баща ми Цариброд. Разбира се, в историите в самата книга има и художествена измислица“, каза той пред пълната зала, в която присъстваха авторите Теодора Димова, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев, кинорежисьорите Виктор Божинов и Стефан Командарев, актьорът Велислав Павлов и още много хора от актьорската и културна гилдия.

Освен че бе гост на събитието актьорът и режисьор Ивайло Христов имаше и професионална задача. На него авторът повери задачата да прочете един от разказите и по този начин да онагледи нишката, по която се движат сюжетните истории в книгата.

В нея има разкази за 16 образа с различни прякори, сред които – Перото, Ватмана, Ножовката, Кучката, Среден род, Скучната, Ербапа и други.

„Прякорът е повече от име. Понякога той дава повече информация за самия човек отколкото името му“, убеден е Манов.

Гостите, които имаха за задача да представят книгата, довериха, че всички истории в нея са отвъд чертата на приятелството и те карат да изпиташ емпатия. Въпреки че авторът е решил всички сюжети да са тъжни, като повечето от тях завършват със смърт, то на читателя му се иска да прочете още и още един до самия финал…

Преди да раздаде автографи на гостите авторът сподели, че е слисан от пълната зала.

„Аз съм стъписан. Има толкова събития тези дни, които се припокриват и не съм очаквал, че залата ще бъде толкова пълна“, каза той, като цитира американския поет и журналист Уолт Уитман, който казва, че: „Изкуството е човечност“.

Божидар Манов даде заявка за втора книга на „хора с прякори“, но обеща продължението да бъде с подзаглавие „ведри разкази“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *