Българи в чужбина купуват имоти у нас за бъдещи нужди

Има много българи, които живеят и работят в чужбина и искат да придобият жилищна собственост за бъдещи нужди – за тази тенденция съобщи пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Българите сме в топ 10 в Европа по брой собствени жилища, уточни Ганев.
За 2022 г. имотните сделки у нас са били 242 000 сделки. За тази година е бил отчетен лек спад в обема от сделки в първото тримесечие, но през май и юни търсенето се е успокоило.

Относно статистиката за броя на необитаемите имоти в страната Добромир Ганев уточни, че те не са „пустеещи“. По думите му това не е феномен за България и мнозина запазват своите спестявания чрез придобиване на такъв тип имоти. Той акцентира и върху демографската криза.

2021-ва и 2022-ра са били рекордни като обем на имотните сделки заради желанието на голяма част от българите да придобият втори дом в по-малки общини или ваканционен тип собственост в морски или планински курорти, подчерта още Ганев.

„Това беше феномен, който наблюдаваме за първи път в последните 30 години.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *