Вселенският патриарх Вартоломей стана почетен професор по екология

Вселенският патриарх Вартоломей, наричан „зеления патриарх“ заради своята ангажираност по въпросите на опазването на природата, беше обявен за почетен професор по екология на американския земеделски колеж в Солун, предаде АНА-МПА.

Титлата беше присъдена за значителния принос на Вселенския патриарх в пробуждането на екологичното съзнание на глобално ниво и за международните му действия и намеси в справяне с климатичните промени и опазването на околната среда.

Основна тема в речта на патриарха на церемонията бяха последиците от изменението на климата и начина, по който православието подхожда към глобалния екологичен проблем.

През 32 години под ръководството на Вартоломей Вселенската патриаршия е организирала множество научни конференции, междурелигиозни симпозиуми, срещи и инициативи с цел повишаване на осведомеността на хората за околната среда и опазването на природата.

„Вселенската патриаршия беше първата християнска църква, която реагира пред лицето на екологичната криза“, заяви патриархът и определи унищожаването на природата като „грях“.

В речта си Вартоломей подчерта, че „екологичният проблем има духовно и морално измерение“ и „изменението на климата вече не е сценарий за бъдещето, а болезнена, осезаема реалност“.

Той отбеляза, че за да се обърне ходът на последиците от изменението на климата, са нужни също екологично образование, пробуждане на младите хора и създаване на екологично съзнание, а не само политически решения, държавни намеси и международни договори за климата.

По негови думи пътят към екологична промяна включва екологична икономика, промяна в производството и използването на енергия в селскостопанството, промишлеността и транспорта, предаде БТА.

Поради усилията си за промяна по основни теми като мира и околната среда, Вартоломей е наричан „зеленият патриарх“. Именно той определя 1 септември като Ден за опазване на околната среда, посочва „Катимерини“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *