„Възраждане“ ще покани представителите на Фейсбук

Социалната мрежа Фейсбук е най-предпочитаната от българските граждани. В нея има над 3 млн. българи, което вероятно е една от причините много политически партии да я ползват като трибуна за своите послания.

 

Безспорен лидер в това пространство са официалните страници на „Възраждане“, които са обозначени със синя отметка. В името на обективността е важно да отбележим, че единствено този знак, който Фейсбук предоставя, обозначава тези страници като официални на политическата организация, тъй като недоброжелатели опитват да създават фалшиви такива, кръщавайки ги с името на партията и след него град в страната или чужбина.

 

В опит да бъде спряно успешното развитие на „Възраждане“, официалните страници освен обект на опити за подмяна са и обект на масирани тролски атаки.

Например днес сутринта фесйбук страниците Възраждане и Костадин Костадинов осъмнаха с нови 4000 последователи, всяка. След като екип от доброволци прегледа 1/3 от профилите, се оказа класически организирана, тролска атака – част от профилите са фалшиви, друга част са целенасочено откраднати от реални хора и продадени, а друга част „отгледани“ с цел манипулиране на общественото мнение. Подадохме сигнал директно към „Head of Government & Social Impact | CEE „, който отговаря за България. Получихме положителен отговор, че вече се работи по въпроса с приоритет.

 

Категорично заявяваме, че заставаме зад свободата на словото, обективността на информационната среда и правото на свободно изразяване на всички гледни точки. Напомняме, че настояваме и за прозрачност и ясно и точно упоменаване на това чия е собствеността и кой финансира всеки информационен канал.

 

Информираме ви, че скоро ще поканим в България на официална публична среща представители на Фейсбук, които отговорят за политическото съдържание в мрежата за Източна Европа.

 

Ще поканим и медиите, за да има пълна прозрачност, за разлика от „тайните“ действия по времето на кабинета Петков, напомнящи за тайни схеми, скрити договорки и опит на налагането в онлайн среда на фашистки практики, но нови и модерно адаптирани.