Гергин Ангелов: „Целта ми е да популяризирам Пикълбола и скоро да имаме национален отбор“

Днес ще ви представя един изключителен човек, който твърдо е решил да популяризира спорта, наречен Пикълбол, да помогне на хората отново да живеят в един по-добър социален свят и да забравят за изолацията и стоенето пред екран. Този спорт е популярен в Америка и чарът му е, че може да се практикува и от хора в инвалидна количка и по този начин да ги приобщи по-лесно към обществото. С не леката задача се е заел Гергин Ангелов, който освен основател и председател на Българска Федерация Пикълбол е и основател и председател на един от най-големите бадминтон клубове в България – Бадминтон клуб „Ракет Спийд“. С плам в очите, Гергин разказва какво представлява спорта пикълбол, защо е значим и какво е бъдещето му.

Идеята му да се популяризира Пикъбола е прегърната и от кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов, който плътно застава зад мотото и съвместно решават да направят едногодишна кампания, чиято цел е напълно социална и с грижа за хората.

–  Община Елин Пелин откри сезона на спорта и доброволчеството и тясно си сътрудничи с вашата федерация по пикълбол. Разкажете ни малко повече за съвместната ви инициатива?

–  Това е една кампания на Община Елин Пелин и на Българската Федерация Пикълбол, на която аз съм основател и председател. Тази кампания е под патронажа на г-н Ивайло Симеонов. Тя се казва „Пикълбол за всеки – Лято 2023“, като има за цел да представи пикълбола в дванайсет населени места в Община Елин Пелин. Нейната инициатива е за превенция на стреса, затлъстяването, социалната изолация сред жителите на Общината. Главният контингент от хора, на които ще бъде представена кампанията са жителите на 12 населени места на Община Елин Пелин. За целта ще бъде монтирана мрежа във всяко едно населено място, ще бъдат разчертани игрища за пикълбол, спортът ще се демонстрира от моят екип от треньори и ще запознаем хората с основните технически елементи на този спорт, така че те да могат да го практикуват и след приключване на кампанията и проекта. Демонстрациите по пикълбол са отворени за всички жители на Община Елин Пелин и стартират по график от края на месец юни, като ще продължат до края на проекта.

–  До кога е проекта?

–  Проектът ще продължи до края на годината, като след приключване на демонстрационните отворени врати за хората, ние ще оставим във всяко едно кметство в Общината, във всички населени места, ракети за пикълбол, топчета, които са специални за игра, както и мрежи. Игрищата ще останат също разчертани, за да могат желаещите след тези демонстрации да продължат да го практикуват. Идеята е след време да можем ние да проследим как се развива този процес, дали има интерес и дали хората го практикуват. Но със сигурност това е една кампания със силна социална значимост.

Ивайло Симеонов – кмет на Община Елин Пелин

–  Всъщност вие ще направите дарение на населените места в Община Елин Пелин, така че да могат жителите да спортуват?

–  Да, ние ще направим дарение. Българска Федерация Пикълбол, съвместно с Община Елин Пелин ще направи дарение на ракети, топчета и мрежи, за да може да се практикува този спорт. Те ще бъдат в кметствата на всичките населени места, като всеки жител ще има достъп до тях и ще може да го практикува. Със сигурност нашата дейност няма да се изчерпи само с този проект. Българска Федерация Пикълбол тепърва има намерения, желание и планове да продължи да развива този спорт в Община Елин Пелин, защото ние виждаме там една голяма възможност за развитието и популяризирането на този спорт. Имаме планове за откриване на нови игрища в паркове и читалища, защото пикълбола може да се практикува на всякъде и това е чарът му.

–  Какво представлява пъкълбол? Този спорт е популярен в Америка, но не и у нас.

–  Пикълболът е ракетен спорт. Той се играе с топче, с ракета, която е по-голяма от ракета за тенис на маса и се играе с мрежа, която е подобна на мрежата за тенис на корт и на игрище, което е с абсолютно същите размери като игрище за бадминтон. Самият спорт представлява микс от ракетни спортове, като има съвкупност от техниката на всички ракетни спортове. Този спорт е много популярен в САЩ. Там повече от 4,8 милиона души към днешна дата практикуват пикълбол и се наблюдава една традиция на пикълбола. Пикълболът е най-бързо развиващия се спорт в света и вторият по популярност ракетен спорт в САЩ. Той е създаден през 60-те години и набира рязка популярност в Америка. Сега навлиза стремглаво и в Европа, като наскоро беше създадена и основана и Европейската Пикълбол Федерация, на която Българската Федерация Пикълбол е член.

–  Как се роди идеята ви да популяризирате този спорт и да направите федерация?

–  Това се случи след един общ проект с испанската пикълбол федерация, които ме поканиха да участвам. В този проект по еразъм аз участвах като партньор с моят бадминтон клуб, заедно с партньори от Белгия, Италия и Испания. Бързо стана ясно, че спорта пикълбол е много близък до спорта бадминтон, с който аз се занимавам професионално вече 20 години. Има елементи от бадминтона като стратегия, техника, движения и дори от самите правила на играта. Реших да участвам. Проектът продължи две години и с него помогнахме за популяризирането на пикълбола в Европа, като направихме различни срещи и събития с нашите партньори. Последната и среща и събитие беше организирано от нас в гр. София. В столицата организирахме голямо събитие за деца от 6 до 18 годишна възраст и за хора в неравностойно състояние и представихме пикълбола пред тях. С това показахме, че пикълбола е 100% инклузивен и може да се практикува от всички едновременно. Нашите колеги от Испанската пикълбол федерация също присъстваха, за да ни запознаят с основните технически елементи на играта. След това реших да създам Българска Федерация Пикълбол и да се ангажирам по мащабно с популяризирането на този спорт в родината ни.

–  Отборен спорт ли е пикълбола?

–  По-скоро пикълболът е индивидуален спорт. Той може да се играе в различни дисциплини – единично, двойки и смесени двойки, както е и при бадминтона, като разбира се спортът може да се играе и на професионално ниво. В същото време този спорт е много приобщаващ и социален и дава възможност да се практикува от хора във всяка възраст. Той може да се практикува както професионално, така и любителски.

–  Наистина ли пикълболът е достъпен и за хора в неравностойно състояние?

–  Да и именно затова е толкова популярен. Пикълболът е уникален инструмент, който може да бъде използван за интеграцията на хората в неравностойно състояние с ментални или физически увреждания в обществото. Именно поради тази причина пикълбола е 100% инклузивен и е един от най-социалните спортове в света.

– Има ли състезания по пикълбол и как могат желаещите да тренират този спорт?

–  В моментът сме на етап, в който популяризираме този спорт. Затова сме фокусирани върху различни кампании, като тази, в която ще участваме заедно с Община Елин Пелин, за да може спортът да стигне до повече хора, да се развие като масов спорт и след това да започне и регистрирането на клубове. Целта ни е да се направи държавен спортен календар за различни възрастови групи, където хората ще могат да се състезават и да се създаде едно пикълбол общество в страната ни. Предстои също така да се направи национален отбор по пикълбол на България, за да може да участваме на всички международни състезания и да участваме на Европейски и Световни първенства и да се гони вече класиране и в ранглисти.

Автор: Сибила Кусева